Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska se zalaže za uvođenje novoga poreza. On se zove porez na transakcije i već ga koriste neke članice Europske unije.


O uvođenju poreza na financijske transakcije u Bruxellesu se počelo razgovarati prije godinu dana. Zbog ekonomske krize u kojoj su proračuni mnogih država morali plaćati saniranje nacionalnih banaka. Neke od država, poput Njemačke, zagovaraju uvođenje novog poreza, jer bi tada morale iz svojih proračuna manje izdvajati za euro-blagajnu.

Vezani članci Internet kupovina, ilustracija Kupujete preko interneta? Uskoro će paketi male vrijednosti biti skuplji: Iz Porezne uprave objasnili tko će, kada i koliko plaćati PDV Tko sve ne izdaje račune (Foto: Informer) Tko sve mulja i vara državu? Inspekcija utvrdila - računi se ne izdaju na tržnicama, kafićima, teretanama...

'Još uvijek imamo određene zemlje koje se bune protiv uvođenje takvog poreza, poput Velike Britanije, gdje je financijska industrija jako važna. Još uvijek je naravno neizvjesno kada će se on uvesti', kaže Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke.

>> VIDEO Linić: Vele da sam debil!

Za uvođenje poreza potrebna je suglasnost svih 28 članica Unije. Procjenjuje se da bi se sa ovakvim porezom u euro-blagajnu slilo oko 54 milijarde eura. Obveznice i dionice bi se oporezivale sa stopom od 0,1 posto a ostale transakcije sa 0,01 posto. Premijer Zoran Milanović kaže da se slaže sa europskim prijedlogom.

'Nama je to u redu. Smatramo da na takve transakcije treba postojati jedna vrsta poreza jedan nizak porez, ali porez - da se oporezuje kao svaka druga transakcija', smatra premijer Milanović.

Porez je za sada dogovoren na razini 11 zemalja EU. Neke su države slične poreze već uvele pa su se susrele sa neželjenim efektima poput tzv. bijega kapitala. Ipak analitičari drže da Hrvatska treba pratiti sve porezne promjene koje se događaju u Bruxellesu.

'Isto tako ne smijemo zaboraviti da država u Hrvatskoj nije morala spašavati banke sredstvima poreznih obveznika, ali da su domaće banke prirodno fokusirane na tradicionalne poslove skupljanja depozita i plasiranja kredita', dodaje Šantić.

Takve transakcije bile bi izuzete od novog poreza tako da većih promjena u poslovanju domaćih banaka vjerojatno ne bi bilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook