Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Osigurati opstanak i ostanak"

Plenković potpisao 25,8 milijuna kuna vrijedne projekte u BiH: "Želimo da Hrvati budu ravnopravan narod"

Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dragan Čović i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković poslijepodne provodi u BiH. U Tolisi kraj Orašja potpisani su ugovori vrijedni 25 milijuna i 800 tisuća kuna. Na svečanosti su hrvatski premijer i ministri te predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić pratila je potpisivanje ugovora. Projekti su itekako važni, kaže, potpisano ih iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, zdravstva, a neka mjesta će prvi put dobiti vodovod.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan" Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

89 projekata ukupne vrijednosti 25,8 milijuna kuna - najveći je iznos koji je hrvatska Vlada izdvojila za Hrvate u BiH do sada, odnosno 1,8 milijuna više nego prošle godine. Radi se o životno važnim projektima do kojih bi lokalno stanovništvo teško došlo bez novca iz Hrvatske.

Hrvatska Vlada ne samo da ima ustavnu obvezu pomagati Hrvate u BiH, nego, kako kažu, to čine i zbog toga da sačuvaju njihov opstanak i ostanak. Kritičari kažu kako je to samo kupovanje glasova.

Domovinski rat devastirao je broj Hrvata u BiH, nakon toga, uslijedila su iseljavanja zbog ekonomskih problema, samo u župi Tolisi danas je 4000 župljana što je upola manje nego je bilo prije.

"Na području općine Domaljevac-Šamac, nažalost, još uvijek nemamo riješeno pitanje vodovoda, dakle vodovodne mreže. To za stanovnike predstavlja veliki problem u zdravstvenom smislu i smislu kvalitete života", kazao je Stjepan Piljić, načelnik općine. Dr. Ozana Medić, ravnateljica Doma zdravlja Čitluk kazala je da će usluga uskoro biti kvalitetnija jer će novac biti uložen u "renoviranje i nabavku jednoga aparata za biokemijske pretrage".

"Vlada RH u zadnje tri godine pokušava svake godine u proračunu naći više sredstava, ali ne samo radi novaca. Pitajte tu bilo koga u BiH da li su im novci potrebni. Dakle, njima je više potreban osjećaj da nisu ostavljeni i da nisu sami", kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Prije odlaska u BiH, u Banskim dvorima premijer Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i banjalučki biskup mons. Franjo Komarica potpisali su Ugovor o projektu potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranja Katoličkog športskog centra "Ivan Pavao II." u Bihaću. Vrijednost ugovora je 600.000 kuna. I ovdje je ponovljena ustavna obveza Republike Hrvatske voditi brigu o Hrvatima u BiH.

"Ova je pomoć dragocjena pomoć hrvatske Vlade za promicanje onih vrijednosti na kojima počiva i hrvatska Vlada i populacija, ali i mi koji smo dio hrvatske populacije na području BiH", kazao je mons. Komarica.

"Želimo, naravno, da ti dobrosusjedski odnosi budu odnosi međusobnog uvažavanja, da rješavamo otvorene probleme, a da Hrvati budu ravnopravan narod", dodao je Plenković i naglasio kako se radi o politici njegove Vlade, kako jučer, tako i danas i sutra.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene