Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa brzo ispravili pogrešku

Vlada prekršila zakon: Video o fiskalizaciji objavili bez cijene SMS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je objavljivanjem videa u kojemu pojašnjavaju pojam fiskalizacije prekršila Zakon o elektroničkim komunikacijama, ne objavivši cijenu SMS-a za uslugu.

'Draga Vlado RH, upozoravam Vas da kršite Zakon o elektroničkim komunikacijama kada oglašavate kod za provjeru fiskalnih računa (61547) bez da ste uz njega istaknuli kolika je cijena slanja SMS poruke. Obveza je propisana Zakonom za sve usluge s posebnom tarifom i za svakoga, pa i za Vladu RH', napisao je na zid Vladina profila na Facebooku Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Naime, Vlada je na svom kanalu na YouTubeu objavila video u kojemu pojašnjavaju fiskalizaciju i njezin proces. 'Dosta vam je varanja?', ponešto je ironično Vladino pitanje, jer kasnije u videu kazuju kako možete provjeriti svoj račun slanjem njegova koda na broj 61547, prekršivši pritom Zakon o elektroničkim komunikacijama, u kojemu stoji da je uz svako oglašavanje SMS usluga mora stajati i cijena te usluge, odnosno SMS-a.

>> HDZ o povećanju plaća: I mi se pridružujemo čuđenju građana

Istu su pogrešku ponovili objavljujući video na svom profilu na Facebooku. Ni tamo nisu naveli cijenu SMS-a, a upravo su taj dio iz videa istaknuli. U Zakonu stoji da je za njegovo kršenje propisana novčana kazna u iznosu od 50 do 500 tisuća kuna.

Pokušali smo od samoga info broja, navedenoga u videu, doznati kolika je cijena SMS-a. Nisu znali odgovor. 'Molim vas, pričekajte trenutak, provjerit ću', kazala nam je operaterka, naočigled iznenađena i zbunjena pitanjem. Nakon nekoliko minuta čekanja, javila se. 'Mi nemamo takvih informacija', kazala je. Zamolila nas je da pričekamo do ponedjeljka, kad bi trebali imati takve informacije.

Odlučili smo provjeriti cijenu SMS-a tako što smo JIR poslali na taj broj. Iznos koji je nama naplaćen bio je 85 lipa.

No ubrzo nakon što su građani, ali i stručnjaci, upozorili da Vlada krši zakon jer nije objavila cijenu sms-a - obrat. U spotu je naknadno dodana cijena. I sada je sve po zakonu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene