Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan udar na roditelje

Vlada prekršila obećanje: Prijevoz školaraca ipak neće biti besplatan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji moraju smisliti kako će plaćati prijevoz svojoj djeci srednjoškolcima. Vlada, naime, obećanje da će ta stavka biti besplatna neće ispuniti!

U veljači je Vlada obećala besplatan prijevoz za sve učenike srednjih škola. 'Samo ako financirate prijevoz imate realno, obavezno i ostvarivo srednjoškolsko obrazovanje', rekao je premijer Zoran Milanović 13. veljače ove godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

>> Odbijamo platiti skuplje ZET-ove karte!

Danas je, pak, priča drukčija. 'Mi trenutno imamo osiguran iznos, koji je dostatan za 50 posto sufinanciranja učeničke karte za prijevoz autobusom ili vlakom', kaže Ankica Nježić, pomoćnica ministra obrazovanja.

Milica Kolundžić do škole i natrag svaki dan putuje 60 kilometara. S 400 kuna mjesečne uštede na prijevozu znala bi što učiniti. 'Sigurno bi mi bilo lakše kupiti knjige za iduću školsku godinu, imala bi možda veći džeparac, novu torbu, više stvari za školu', kaže Milica.

'Ja radim za minimalac, onda znate što znači 400 kuna. Znači da bi nam puno pridonijelo za ostale troškove, kredite, režije', kaže Jasmina Kolundžić, Miličina majka.

U ministarstvu su pozvali i županije i općine da sudjeluju u troškovima prijevoza. 'U interesu je svakoj lokalnoj sredini da omogući bolje uvjete školovanja učenika na svom području', dodaje Nježić.

Općina Erdut već sufinancira karte, ali novca je sve manje. 'Tog neće biti dosta, mi smo sad u ovoj prvoj polovici potrošili više od pola tih sredstava', kaže Jugoslav Vesić, načelnik općine Erdut.

Tko će i koliko sufinancirati, Jasmini nije bitno. Ona je vjerovala obećanju Vlade. 'Čovjek se zaista osjeća jadan, jer se nadao nečemu', kaže Jasmina. Izbora, nažalost, nema. Do sljedećeg mjeseca novac za kartu mora pronaći.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene