Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promicanje kulturne baštine

Vlada predlaže osnivanje zaklade 'Hrvatska kuća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog osnivanja zaklade 'Hrvatska kuća - Croatian House', koja će putem svojih predstavništava u inozemstvu promicati hrvatsku kulturu, jezik i kulturnu baštinu.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je da se promocija nacionalne kulture i u nizu drugih europskih zemalja odvija putem posebnih pravnih osoba osnovanih u tu svrhu, a kao primjer je navela Francuski institut u Parizu, Estonski institut, Poljski kulturni institut te Institut Adama Mickiewicza u Varšavi.

Kazala je da će nova zaklada biti stožerna institucija za međunarodnu promociju hrvatske kulture te da će istodobno biti od pomoći Hrvatima izvan Hrvatske. Za rad zaklade u 2014. izdvojit će se 200 tisuća kuna, u okviru razdjela Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova.

Prijedlogom izmjena Zakona o cestama Vlada je, među ostalim, biciklističke staze i trake prvi put definirala kao dio cestovne infrastrukture.

>>
Kad politika ugasi svjetla, malu lučicu upali kultura

'Znači li to da će se promijeniti ova improvizirana staza, smrtna zamka za bicikliste i iluzija da imaju biciklističku traku, samo zato što im je netko povukao crvenu traku na zelenom valu u Zagrebu', upitao je premijer Zoran Milanović, na što mu je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić odgovorio potvrdno.

Vlada je uredbom uskladila vizni sustav Hrvatske sa sustavom EU. Izmijenjeni režim na snazi će biti od 1. travnja, a po njemu se više u neće moći ukidati vize za državljane Ruske federacije u turističkoj sezoni.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić naglasila je da je Ministarstvo o novom viznom režimu informiralo i educiralo turističke agencije u Moskvi.

Zainteresiranima za odmor u Hrvatskoj omogućiti prijave za vize putem interneta, a otvorit će se i vizne točke, na kojima će se prikupljati putovnice, rekla je Pusić. Vize se uvode i za državljane Turske, osim nositelja valjanih diplomatskih putovnica, i članove posada brodova i zrakoplova. (Hina)

Pročitajte i ovo Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene