Sindikati ne posustaju. Na današnoj konferenciji za novinare najavili su nastavak štrajka i veliki prosvjed u srijedu. Nedugo nakon toga, stigao je poziv iz Vlade za nastavak pregovora.

Galerija


Dogovor HDZ-a i HNS-a u ovom trenutku im, kažu sindikati, ne znači ništa.

Vezani članci Raskol u zbornici (Foto: Dnevnik Nove TV) Raskol u zbornici! Za gotovo isti posao i tisuću kuna manja plaća: "Osjećam se loše zbog toga, učitelji će biti nezadovoljni" Prosvjed učitelja (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) "Razgovori se nastavljaju, novi sastanak bit će za 10-ak dana, štrajka u školama zasad neće biti!"

"Jedina pozitivna strana tog dogovora je da nakon te borbe za fotelje, odriješene su ruke za otvaranje socijalnog dijaloga", kaže Branimir Mihalinec, predsjednih Nezavisnih sindikata.

Prema riječima ministra Josipa Aladrovića, ponudit će im se povećanje osnovice za 6 cijelih 12 posto i 2 posto povećanja koeficijenta složenosti poslova ako do kraja lipnja iduće godine ne dođe do redizajna plaća.

Koliko bi se konkretno povećala plaća u slučaju Vladine ponude, a koliko u slučaju onoga što traže sindikati, pitali smo ministarstvo obrazovanja.

Ako se učitelju koji živi u Zagrebu i ima deset godina staža, dvoje djece, osnovica za plaću poveća 6% i koeficijent složenosti poslova za 2%, onda će mu se plaća povećati za 588 kuna neto. Ako se poveća osnovica za 6% i koeficijent za 6%, što traže sindikati, plaća će se povećati za 883 kune neto. Što je 296 kuna više.

Sindikati za sada nastavljaju sa svojim planom, a on kaže da u ponedjeljak nastave nema u Osječko-baranjskoj i Ličko senjskoj županiji. U utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. A za srijedu su najavili štrajk u cijeloj Hrvatskoj. Ministar ipak očekuje rješenje u ponedjeljak.

"Ukoliko do zajedničkog rješenja ne dođemo i dalje Vladi na raspolaganju ostaju sve mjere koje je i do sada imala", kaže Aladrović. Sindikati čekaju ponedjeljak i osam sati - da svi stave karte na stol.

Ministarstvo obrazovanja kaže kako će o eventualnoj nadoknadi nastave uskoro biti iznesen plan, te da sve ovisi o dinamici štrajka. Drugim riječima, još se ništa ne zna.

Razgovarali smo s jednim od čelnika sindikata Preporod koji je također u štrajku, Željkom Stipićem koji kaže da su i oni pozvani na sastanak. Ističe da ne žele skupljati mrvice, već žele rješenje, a njihovi zahtjevi isti su kao i zahtjevi druga dva sindikata u prosvjeti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr