Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Vlade MOL-u

'Bez odgađanja recite hoćete li prodati dionice Ine!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u priopćenju poslala poruku mađarskom MOL-u kojeg je pozvala da bez odgađanja objavi ima li bezuvjetnu namjeru prodaje Ininih dionica.

Hrvatska Vlada smatra da mađarski MOL treba što prije nedvosmisleno iskazati ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u Ini te je u današnjem priopćenju pozvala MOL da svoju odluku priopći u razumnom roku, bez odgađanja.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Šef mađarskog MOL-a Hernadi: Nismo spremni na pregovore oko upravljanja Inom

'Vlada pozdravlja odluku MOL-a kojom ovlašćuje Odbor izvršnih direktora za postizanje dogovora s Vladom RH koji bi vodio stvaranju vrijednosti provedbom razvojne strategije Ine', navode iz Vlade koja je razmotrila priopćenje MOL-a od 8. studenog.

>> Traži se ulagač i za INU

Vlada naglašava kako je u dobroj vjeri započela pregovore s MOL-om, kao najvećim dioničarom u Ini, upravo s namjerom razvoja Ine kao trgovačkog društva od strateškog interesa za Hrvatsku.

'No, s obzirom da je Uprava MOL-a istodobno ovlastila Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, Vlada Republike Hrvatske smatra da je za dobrobit Ine prijeko potrebno da MOL što prije nedvosmisleno iskaže ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u Ini', ističu iz Vlade.

Uz napomenu kako Vlada RH ne osporava pravo MOL-u da odlučuje o raspolaganju dionicama koje ima, iz Vlade naglašavaju kako je 'jasno stajalište MOL-a kao dioničara Ine o tome pitanju bitno kako bi Vlada sa svoje strane mogla poduzeti odgovarajuće korake u skladu s primjenjivim propisima'.

'Cilj Vlade je zaštita interesa Republike Hrvatske kao dioničara Ine i očuvanje vrijednosti društva u cjelini, kao i svoga ulaganja. Stoga Vlada poziva MOL da svoju odluku priopći u razumnom roku bez odgađanja', zaključuje se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, dok mađarski MOL ima 49,1 posto.

MOL je u petak, 8. studenog, objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora za zaključenje dogovora s Vladom RH koji bi vodio stvaranju vrijednosti provedbom Inine razvojne strategije te da je istovremeno Odbor ovlašten započeti s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini kako bi se maksimizirala vrijednost te investicije.

Objava MOL-a da je ovlastio Odbor izvršnih direktora da započnu s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini uslijedila je nekoliko sati nakon što je u petak završen drugi krug pregovora između Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini, a koji je potvrdio različita gledišta i razmimoilaženja dviju strana, posebice oko upravljanja Inom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene