Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Od zatvora do zakona

Vlada ozakonila prodaju TLM-ove struje 'Aluminiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada dopunama Zakona o tržištu električne energije omogućava opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj da prodaju struju kupcima u inozemstvu kada je to državi u interesu.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač je za Novu TV rekao da ova promjena zakona nema nikakve veze s ozakonjivajem onoga za što su osumnjičeni bivši ministar gospodarstva Damir Polančec i bivši šef HEP-a Ivan Mravak.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Dopune Zakona Vlada je uputila u Hrvatski sabor, a time će se, kako je istaknuto, omogućiti opskrba mostarskog 'Aluminija' strujom, odnosno šibenskog TLM-a sirovinom.

>> 'Ministarstvo gospodarstva mora preuzeti odgovornost za TLM'

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je kako se dopunama zakona stvaraju pravne pretpostavke da domaći opskrbljivači i trgovci električnom energijom na temelju zakona i uz suglasnost i nadzor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) trguju električnom enegijom za potrebe inozemnog kupca pod uvjetima pod kojima se ta električna energija prodaje domaćim kupcima, a uz uvjet da je inozemni kupac ujedno proizvođač strateške sirovine koja je potrebna Hrvatskoj.

'To će nam omogućiti da HEP stupi u poslovne odnose s mostarskim Aluminijem koji će, u suradnji sa šibenskim TLM-om, moći nastaviti isporukustrateške sirovine za nastavak proizvodnje u TLM-u', rekao je Popijač.

'To je dogovorena intencija da se na kvalitetan način dva poslovna subjekta kvalitetno povežu pod jasnim pravilima i poznatim uvjetima i pod nadzorom regulatorne Agencije', dodao je.

'Na ovaj način oni koji se bave opsrkbom električne energije mogu pod istim uvjetima sklapati posebne odnose s kupcima u inozemstvu, kad je to državi u strateškom interesu', rekao je. To će, naglasio je, omogućiti da HEP, kao trenutno jedini opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj, stupi u poslovne odnose s mostarskim 'Aluminijom' koji će onda, u suradnji s šibenskim TLM-om, moći nastaviti isporuku strateške sirovine za nastavak proizvodnje u TLM-u.

'Izravno spašavanje 800 radnih mjesta'

'Na taj način ćemo omogućiti nastavak proizvodnje u TLM-u, dakle spašavanje izravno 800 radnih mjesta u Šibeniku i posredno svim kooperantima koji koriste aluminij iz TLM-a za svoje finalne proizvode, a to je još oko 1.500 radnih mjesta', naglasio je Popijač.

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je uvjerenje da će sada šibenski gradonačelnik Ante Županović (SDP) biti zadovoljan, komentirajući tako njegovu najavu da će biti prvi na barikadi ako se ne riješi problem TLM-a. 'Nadam se da će predložiti stranačkim kolegama da u Saboru podrže zakon', dodala je.

Takvo što bilo je regulirano ugovorom za koji se tereti Damir Polančec, a koji je odvjetništvo procijenilo štetnim za državu, čime je država oštećena, za, sumnja se, 600 milijuna kuna. Šibenski TLM i dalje dobiva struju temeljem istog ugovora koji se Polančecu stavlja na teret, a ministar gospodarstva Đuro Popijač sličan je ugovor odbio potpisati pa su se Banski dvori dosjetili i da ono što je regulirano ugovorom sada bude ozakonjeno.  (A.E./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene