Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada je izgubila kompas'

Vlada outsourcingom planira uštedjeti 700 milijuna kuna na godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da su uštede itekako potrebne vidljivo je i iz jučerašnje izjave ministra Grčića. Poručio je da je javni dug takav da ugrožava financijsku stabilnost države.

Ministri u Vladi zaduženi za gospodarstvo - Grčić i Vrdoljak zadovoljni su statistikom prema kojoj industrijska proizvodnja raste treći mjesec zaredom. U ožujku je tako na godišnjoj razini porasla za 0. 7 posto. Pozitivan trend donijeli su rast izvoza i prerađivačke industrije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

No industrijska proizvodnja, s rastom u tri mjeseca koji nitko nije ovako snažno očekivao, teško da bi mogla nadomjestiti pad osobne potrošnje, ali i manjak investicija.

I Lesar o outsourcingu: Odmah da velim da je prijedlog naprosto glup

Iako posljednje tromjesječje ukazuje na rast, ipak ništa od izlaska iz recesije, procjenjuju analitičari. Svi traže reforme, a jučer predstavljena jedna od njih - outsorsing, 24 sata poslije doživjela je brojne kritike.

HDZ-ovci oštro o jučer predstavljenoj mjeri outsourcinga ministrice Opačić. Boris Kunst prisjetio se i ministrice iz vremena dok je bila saborska zastupnica.

'Nije bilo sjednice da nije proljevala suze nad njihovom sudbinom, eto došla na vlast, postala ministrica i danas jednostavno postaje grobar, grobar radnih mjesta', komentirao je Kunst, predsjednik Odbora za rad HDZ-a.

No za HDZ-ovce danas sporni sporni outsourcing bio je i u njihovu planu dok su bili na vlasti, podsjetili su ih novinari. 'Jasno outsourcing može, dapače malo poduzetnišvo HDZ-a podržava, ali mislim da za to treba prvo stvoriti uvjete', dodao je Kunst.

'To je glup prijedlog jer se ne može na tome uštedjeti uz tvrdnju da će zaposlenima ostati ista prava a da će država uštedjeti,a privatnik zaraditi', rekao je Dragutin Lesar, šef Laburista.

Branko Grčić: Hrvatska je do sada iz EU povukla 566 milijuna eura

Nezadovoljni su i sindikati koji smatraju da bi s novim vlasnikom, privatnikom, radnici gubili radna mjesta, a uz manje plaće pala bi i kvaliteta usluge.

'Lijepo molim ove nasilne HUP-vce neka skinu šape, a sad ću reći i pandže jer su i pandže pokazali sa sustava bolničkog zdravstva', izjavila je Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Vlada outsourcingom planira uštedjeti 700 milijuna kuna na godinu. A da su uštede itekako potrebne vidljivo je i iz jučerašnje izjave ministra Grčića. Poručio je da je javni dug takav da ugrožava financijsku stabilnost države.

'Upravo ta izjava potpredsjednika Vlade dokazuje da Vlada ne vlada', smatra Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

'Vlada je prije svega izgubila kompas, totalno', rekao je Josip Salapić, HDSSB.

'Da bi se hrvatska financijska situacija stabilizirala za početak predlažem smjenu ministra Grčića', predložio je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada.

Hrvatska udruga banaka: 'Novi zakoni i porezi Vlade ne vode u smjeru gospodarskog oporavka'

Nezadovoljni jer, kažu, vlada uštede provodi samo na građanima,oporbenjaci traže prijevremene izbore.

'Za Hrvatsku bi bilo najbolje da u outsourcing ode Milanović i cijela njegova vlada, čast izuzecima', dodaje Salapić.

Kritična oporba i sindikati, a uplašeni radnici. Među onima koji bi bili obuhvaćeni outsourcingom je i Jasminka. 23 godine čisti istu školu, i najgore joj je, kaže - što ne zna što će biti s njima.

'Bojimo se promjene, ne kao u vidu rada, mi smo naučene raditi već nego jedna nesigurnost, mi ne znamo uopće što se tu događa', rekla je Jasminka Kirin.

Vlada razmatra još dva modela, no autsorsing je očito najizgledniji. Odluka bi trebala biti poznata u svibnju ili lipnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene