Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubici generirani tri desetljeća

Vlada opet spašava propale tvrtke: Ekonomska logika tu trenutačno teško nalazi računicu

Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Problemi u brodogradnji i Petrokemiji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Radnike u Puli, Sisku i Kutini muči hoće li ostati bez radnog mjesta. U probleme su zapali i brodogradilište Uljanik te kutinska Petrokemija.

Iako rade i grade, brodove isporučuju s minusom. Nije ni čudno, kaže bivši ministar, kad sirovinu skupo plaćaju, a dijelove broda, pa čak i radnike koji ih sastavljaju, sve češće uvoze.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Marin Lerotić slučaj Uljanik Lerotić pozvao Filipovića: "Brodogradnja je dio pulskog identiteta"

"Očito da vrlo kvalitetan brod koji se proizvodi u Hrvatskoj ne može konkurirati daleko nižem standardu brodogradnje na dalekom istoku. I to je nešto što uprave moraju znati", rekao je Slavko Linić, bivši ministar financija.

Ono što pak sigurno znaju jest tražiti nove kredite, za što trebaju nova državna jamstva.

"Prema pravilima EU i prema našim financijskim mogućnostima te prema ekonomskom rezonu, ne možete vječno subvencionirati i spašavati neku djelatnost. Ako to ne možete riješiti i stvoriti uvjete da radi pozitivno onda to nema budućnosti", rekao je ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

Ekonomska logika u neprestanom spašavanju ne nalazi računicu

Sanacija, jamstva i otpisi dugova brodogradnji su do sada državu stajali više od 25 milijardi kuna. Tradicija nalaže da se od nje ne odustaje, no ekonomska logika tu trenutačno teško nalazi računicu. Ono što Hrvatskoj treba, smatra Jurčić, jest strategija koja će stvoriti dodanu vrijednost.

"Bez potpore države koja će ući u obrazovanje, u institucije, u infrastrukturu, u razvoj popratnog sektora. Hrvatsko brodogradilište izvan države ne može postići taj nivo složenosti, taj nivo kvalitete i dodane vrijednosti", rekao je Jurčić.

Za stanje u Uljaniku krivac je, smatraju mnogi, i više no očit. "Aktualna situacija prije svega je vezana i za odgovornost Uprave Uljanika", rekao je premijer Plenković tijekom Saborske sjednice održane 17. siječnja ove godine.

No opet će država pokriti tu upravu i, odobri li to Europa, izdati državna jamstva. Baš kao što će spašavati i Petrokemiju. Gubici generirani gotovo tri desetljeća svako toliko eskaliraju.

Do sada je iz proračuna u Kutinsku tvornicu otišlo nekoliko stotina milijuna kuna. Osnovni je problem skupi plin, njihova glavna sirovina. Industrija je to koja očito treba nešto više ekonomske politike države. U oba slučaja gleda se, kažu svi, šira slika: Radna mjesta su prioritet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene