Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrada novih

Vlada otkazuje kolektivne ugovore za zaposlene u osnovnim i srednjim školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada na sjednici razgovara o cijelom nizu tema, među kojima se nalazi i zakon o životnom partnerstvu te kolektivni ugovor sa zaposlenima u osnovnim i srednjim školama.

Radi se o pretovaru,uništavanju globalnog zla. Na reputaciju utječe ozbiljnost i organiziranost države, ne guranje glave u pijesak Zoran Milanović Vezano za uništavanje kemijskog oružja iz Sirije premijer Milanović rekao je da je htio da to javnost zna. 'Moramo znati želimo li biti partner međunarodne zajednice za uništavanje jednog zla. Nas se moli da tome damo mali doprinos', rekao je premijer dodavši da se o tome neće razgovarati iza iza pet brava i zatvorenih vrata, već javno. 'Vlada ne želi pobjeći od odgovornosti, ali na kraju mora donijeti odluku, radi se o uništavanju globalnog zla. To su stvari koje moramo osvijestiti', zaključuje.

Pročitajte i ovo Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

 

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se i na zakon o životnom partnerstvu. Rekao je da će se taj će zakon u mnogim stvarima izjednačiti istospolnu i bračnu zajednicu.

Zakon o životnom partnerstvu

Vlada je odlučila o prijedlogu zakona o životnom partnerstvu kojim se istospolnim partnerima omogućava sklapanje životnog partnerstva pred državnim tijelom i upis istog u registar životnog partnerstva.

Zakon o životnom partnerstvu regulira i odnose vezane uz djecu ako žive u obiteljskoj zajednici istospolnih partnera, vodeći se interesom zaštite djeteta (pravo na suodlučivanje u pitanjima svakodnevnog života, uzdržavanje djeteta, samostalno odlučivanje u važnim životnim situacijama, donošenja odluka u vezi s djecom, ostvarivanje roditeljske skrbi životnog partnera).

Razlike koje postoje između istospolnih i heteroseksualnih zajednica u pogledu prava odnose se prvenstveno na položaj djece te se ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere, ali je, uvažavajući činjenicu da istospolne zajednice s djecom postoje predviđena mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera.

Završena javna rasprava o Zakonu o životnom partnerstvu, EVO ZAKLJUČAKA!

Odluku o stjecanju skrbi donosio bi sud isključivo temeljem zaštite i promicanja dobrobiti djeteta. Na ovaj način istospolni partneri dovode se u poredbeni položaj koji u bračnim zajednicama imaju maćeha ili očuh.

Izjednačavaju se prava istospolnih zajednica s pravima heteroseksualnih zajednica. Razlika jedino u pravu na posvajanje djece. Arsen Bauk Nakon što je ministar uprave Arsen Bauk izložio prijedlog zakona pred Vladom, to je komentirao premijer. 'Do ulaska u EU smo bili zapad istoka, a sad ne bi trebali biti istok zapada. Hrvatska je europska država, u njoj postoje europski standardi', rekao je premijer naglašavajući da su neki u tome u tome otišli malo dalje, a neki su još u 19. stoljeću. 'Tamo valjda ne pripadamo', rekao je Milanović.

Investicije za 2014.

Pred Vladom je bio Prijedlog plana investicija za 2014. godinu. Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić govorio je o planu investicija za 2014. godinu. Kazao je kako je u proračunu planirano 7,2 milijarde kuna. Veći dio novca dolazi iz EU fondova. 'Javni sektor ne može riještiti sve probleme hrvatskog gospodarstva', rekao je Grčić.

Ministar napominje kako će prijavljeni privatni projekti za poticaje otvoriti 3.500 novih radnih mjesta te još 3.000 radnih mjesta kod manjih projekata.

Na Vladi se moglo čuti i da se smanjuje ili ukida 51 parafiskalni namet vrijednosti 375 milijuna kuna koji će ostati u privatnom sektoru.

Prodaja HPB-a

Vlada je odustala od prodaje Hrvatske poštanske banke. Odbila je ponudu Erstea za HPB-a od nešto više od 130 milijuna eura.

'Ponuda je premala. Ne prihvaća se ponuda Erste&Steiermärkische Bank za kupnju dionica Hrvatske poštanske banke', rekao je jasno ministar financija Slavko Linić.

'Stvar vrijedi koliko je netko spreman ponuditi, ali nas ponuda ne zadovoljava,', rekao je Milanović.

Inspektorat rada

Učitelj početnik ima prosječnu plaću oko 4.800 kuna. Prosječna plaća učitelja koji ima 19 godina radnog staža s jednim djetetom iznosi 6.138 kuna Željko Jovanović Na Vladi je usvojen prijedlog zakona o Inspektoratu rada koji bi djelovao kao samostalna upravna organizacija u sastavu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Inspektori rada bi imali nešto veće ovlasti u pogledu otkrivanja nezakonitosti i kažnjavanja počinitelja prekršaja te će moći izricati novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja.

'Inspektorat rada moći će izricati novčane kazne i zabraniti obavljanje djelatnosti ako utvrde neprijavljivanje radnika', rekao je ministar Mirando Mrsić.

Kolektivni ugovori

Pred ministrima su bili i prijedlozi zaključaka o najavi otkazivanja kolektivnih ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, zbog bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti. Ministar obrazovanja Željko Jovanović rekao je kako se Vlada sa sindikatima prosvjete nije uspjela dogovoriti o Kolektivnom ugovoru te predlaže pokretanje postupka otkazivanje Kolektivnih ugovara i izradu novih. (V.Š. / I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene