Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlozi i primjedbe

Završena javna rasprava o Zakonu o životnom partnerstvu, EVO ZAKLJUČAKA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završena je javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu. Ministarstvo uprave objavilo je njezine rezultate.

Ministarstvo uprave održalo je internetsko savjetovanje povodom Nacrta prijedloga Zakona o životnom partnerstvu. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću trajalo je u razdoblju od 4. studenoga 2013. do 6. prosinca 2013. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Normativna rješenja postojećeg zakonodavnog okvira ne pružaju odgovarajuća prava i zaštitu zajednicama istospolnih osoba te do danas službeno nije potvrđen nastanak niti jedne zajednice.

'Životna zajednica osoba istog spola neće se zvati brak'

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' uputila je danas pismo saborskim zastupnicima u kojem ih traži da: 'Svojim glasom ne podrže predložene promjene hrvatskog Ustava vezane uz referendumsko odlučivanje. Predložene promjene praktično onemogućuju da u budućnosti hrvatski birači izravnim odlučivanjem mijenjaju Ustav svoje zemlje'. Zatražili su ih i da 'predlože ili podrže amandman Ustavnih promjena koji bi osigurao promjenu Ustava na način da hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske ne moraju glasovati u konzularnim predstavništvima, već da mogu glasovati dopisnim putem i/ili internetom', stoji u priopćenju. To ujedno znači da niti jedan par nije ostvario niti skromni opseg imovinskih prava koje im pruža postojeći pravni okvir. Nacrtom prijedloga Zakona o životnom partnerstvu napravljen je izuzetan iskorak u tom pogledu. Postavljeni su jasni, u praksi lako ostvarljivi uvjeti nastanka životnog partnerstva te značajno proši ren pristup cijelom nizu praktičnih životnih prava neophodnih za normalno funkcioniranje istospolnih zajednica.

Cilj predloženih zakonskih odredbi je osigurati odgovarajući pravni položaj stabilnim emocionalnim zajednicama istospolnih osoba sukladno i Europskoj konvenciji za ljudska prava", stoji u izvješću.

Tijekom internetske javne rasprave na Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, sudionici su osim primjedbi i prijedloga na predložene zakonske odredbe dostavljali i načelne izjave o podržavanju odnosno nepodržavanju Nacrta prijedloga Zakona o životnom partnerstvu u cjelini. Popis onih koji su nacrt podržali načelnim izjavama te onih koji su izrazili primjedbe, možete vidjeti OVDJE.

Same primjedbe i prijedloge možete objedinjene vidjeti OVDJE. Nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu možete pornaći OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene