Obavijesti Video Pretražite Navigacija
medicinske sestre spremne na štrajk

Ništa od povišica za zdravstvene djelatnike, kolektivni ugovor produžen još tri mjeseca

Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Nakon sastanka Vlade i sindikata u zdravstvu, dan prije isteka kolektivnog ugovora, ništa od povišica za djelatnike u zdravstvu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je na sastanku u Vladi sa sindikatima u zdravstvu dogovoreno produljenje postojećeg kolektivnog ugovora za tri mjeseca.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Mi smo u šoku", rekla je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Danas je bio zadnji rok za izmjenu kolektivnog ugovora koji je vrijedio do 31. srpnja 2019., ministar je vodio pregovore sa sindikatima te su dogovorili povećanje plaće od četiri posto i očekivali da će Vlada to danas i prihvatiti. 

Ako Vlada ne pristane na povećanje plaća, sestre su spremne i na štrajk i prosvjede, najavile su prije sastanka.

Prosječna plaća medicinskih sestara u Hrvatskoj je 5000 kuna, dok je u inozemstvu i 3000 eura, pa odlaze iz zemlje za boljom plaćom. Medicinskih sestara već nedostaje u većini ustanova, ukupno oko 12 tisuća. Od onih koje ostanu, jedna medicinska sestra skrbi se o čak 25 pacijenata. 

Koprivničko-križevačka županija subvencionirat će stambene kredite liječnika

Kako bi spriječila odljev liječnika, Koprivničko-križevačka županija odlučila je liječnicima zaposlenima u Podravini i Prigorju sufinancirati kamate na stambene kredite.

"U našoj županiji zaposleno je 220 liječnika, a prema našim anketama, njih 42 iskazalo je interes za korištenje našeg modela subvencioniranja kamata stambenih kredita", rekao je u srijedu na konferenciji za novinare župan Darko Koren.

Objasnio je da će županija subvencionirati 1,5 posto kamata na stambene kredite liječnika.

"Da bismo počeli ovaj program, čekamo samo odobrenje Hrvatske liječničke komore. Odabir banke prepustit ćemo korisniku", istaknuo je Koren i dodao da će se liječnicima koji već imaju stambeni kredit omogućiti da ga zatvore povoljnijim kreditom.

(M.R./Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene