Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Vlada odbila sve zastupničke amandmane na proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada će u prijedlog državnog proračuna za iduću godinu intervenirati sa sedam amandmana, a odbit će svih 317 zastupničkih amandmana, najavljeno je s današnje sjednice Vlade.

Svojim će amandmanima Vlada predložiti da se preraspodjelama unutar pojedinih ministarstava za dva milijuna povećaju sredstva Savjetu za nacionalne manjine, za jedan milijun kuna sredstva za izgradnju novih studentskih centara, a dva milijuna kuna preusmjerit će se na neke projekte Ministarstva zdravstva koji će se intenzivirati u 2007.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najviše na zakon o pdv-u U Saboru izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona: ''Ovo nije reforma, nego nepravda'' Slika nije dostupna Nije želio odati detalje Željko Reiner: Očekujem višesatnu raspravu o proračunu

Vlada amandmanom predlaže osigurati i 1,5 milijuna kuna za spomen obilježje žrtvama stradalima u vukovarskoj bolnici, čime će i taj projekt dobiti svoju proračunsku poziciju.

Najteži invalidi neće plaćati naknadu za uporabu javnih cesta i cestarina, za što će se u proračunu osigurati 20 milijuna kuna - Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb fakturirat će te troškove, a oni će se plaćati iz proračuna.

Za taj financijski 'najteži' Vladin amandman sredstva će se osigurati smanjenjem, također za 20 milijuna kuna, rashoda za izdavanje vrijednosnih papira kod Ministarstva financija.

Vlada će amandmanom intervenirati i na prijedlog zakona o izvršenju proračuna i njime omogućiti da se lokalne jedinice u 2007. mogu dodatno zadužiti.

Naime, Vlada predlaže da se općine, gradovi i županije u idućoj godini umjesto do 2 posto mogu zadužiti do 2,3 posto ukupnih prihoda svih lokalnih jedinica.

Ministar financija Ivan Šuker to je kratko obrazložio zahtjevima
lokalnih jedinica.

No, prema pisanju medija dopuštanjem većeg zaduživanja lokalnih jedinica ustvari se udovoljava zahtjevu grada Zagreba koji bi većim zaduživanjem ustvari djelomično 'pokrio' gubitke koje proizlaze iz Zakona o financiranju lokalnih jedinica.

Vlada će, kako je najavio resorni ministar, odbiti svih 317
zastupničkih amandmana, 'teških' ukupno 6,58 milijardi kuna.
Tim se amandmanima suštinski ništa ne mijenja, oni su politička pozornica kroz koju se šalju političke poruke, kazao je ministar Šuker.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog predpristupnog ekonomskog programa (PEP) za razdoblje od 2007. do 2009. koji će sutra uputiti Europskoj komisiji, a u kojemu navodi i sve strukturne reforme koje provodi ili kani provoditi u okviru priprema za članstvo u EU.

Premijer Sanader kazao je da će PEP, među inim, obuhvatiti srednjoročnu ekonomsku strategiju za članstvo u EU, plan provedbe strukturnih reformi u području ekonomske i fiskalne politike.

PEP za razdoblje 2007.-2009. treći je koji Vlada upućuje Europskoj komisiji, a ministar Šuker ističe da je to prvi PEP nakon nakon zaključenja stand by aranžmana s MMF-om.

PEP-u se, dodao je, prikazuju i fiskalni učinci reformi, te
makroekonomska predviđanja do 2009. Tako se predviđa da će 2009. gospodarski rast biti oko pet posto, inflacija 2,8 posto, a predviđa se i pad stope nezaposlenosti, porast inozemnih ulaganja te daljnje usporavanje rasta vanjskog duga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene