Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivša ravnateljica Uskoka

Ugledna stručnjakinja o slučaju Marušić: "Pokazalo se da su sve objede na njezin i račun njezina vozača bile neistinite"

Zlata Đurđević
Zlata Đurđević Foto: Damjan Tadić/Cropix
Vanja Marušić kao ravnateljica USKOK-a nije imala nikakvu obvezu obavještavati glavnu državnu odvjetnicu o prometnoj nesreći koju je skrivio njezin službeni vozač.

Osim što nije imala obvezu obavještavati glavnu državnu odvjetnicu, Vanja Marušić imala je potpunu autonomiju u ocjeni je li šteta nastala skrivljenim ponašanjem ili krajnjim nemarom vozača i hoće li od njega tražiti naknadu štete.

Tvrdi to predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević pozivajući se na dokument koji nitko dosad nije spominjao, a koji baca potpuno novo svjetlo na događaj zbog kojega je iznuđena ostavka ravnateljice USKOK-a. Riječ je o Odluci o pravilima korištenja službenih automobila USKOK-a iz 2019. godine koju donosi ravnatelj USKOK-a.

"Odluka je podzakonski akt prema kojem ravnateljica USKOK-a u cijelosti upravlja korištenjem automobila u službene svrhe u USKOK-u", kaže Đurđević, koja smatra da ministar pravosuđa ne može naknadno protiv vozača otvarati disciplinski postupak niti tražiti regresnu odgovornost za štetu, premda je vozač zaposlenik ministarstva pravosuđa, jer je o tome već odlučila Marušić kao ravnateljica USKOK-a.

Dodaje da se u članku 21. navedene odluke točno propisuje što se radi kada se dogodi nesreća i ošteti automobil.

"U tom slučaju treba izvijestiti ravnatelja USKOK-a, a on će ocijeniti pojedinačnu odgovornost osobe koja je prouzročila nesreću", kazala je i napomenula kako u Odluci još piše da o pokretanju postupka za naknadu štete pred nadležnim sudom odlučuje ravnatelj Ureda.

Zlata Đurđević Vanja Marušić (Foto: Ronald Goršić/Cropix)

Dodaje da glavna državna odvjetnica, ako smatra da je Odluka o uvjetima korištenja službenih automobila u USKOK-u nezakonita, prema Zakonu o državnom odvjetništvu ima ovlast poništiti ili ukinuti svaki nezakoniti akt i sama donijeti novi, ali ona to nije učinila.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj-Šipek "Pucanj u prazno" Hrvoj-Šipek objasnila zašto je otišla Vanja Marušić: "Da sam je se htjela riješiti, ne bih je imenovala ravnateljicom USKOK-a"

Đurđević kaže da joj je priča o ostavci ravnateljice USKOK-a imala puno rupa pa je pretražila sve propise koji se odnose na spornu situaciju.

Pročitajte i ovo Vanja Marušić danas primopredaja Vanja Marušić više nije šefica USKOK-a, otkriveno tko će je zamijeniti

"Prvo mi je bilo sumnjivo da bi ravnateljica USKOK-a, dakle osoba visokog moralnog integriteta koja se bavi organiziranim kriminalom i korupcijom, zataškavala prometnu nesreću. S druge strane, bilo je jasno da se u hitnom postupku provode njezina javna diskreditacija i difamacija.

Pokazalo se da su sve objede na njezin i račun njezina vozača bile neistinite - nesreća se nije dogodila u privatno vrijeme, vozilo nije korišteno u privatne svrhe, pozvana je policija, sve je redovito procesuirano, a pred sudom je utvrđena prekršajna odgovornost", rekla je Zlata Đurđević za Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene