Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kasnili više od pola sata

Poznati kriteriji za pomoć ljudima čiji su domovi stradali u potresu: Uvodni govor pokazao da su izbori blizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vlade objavljeni su kriteriji za sufinanciranje najma ljudima čiji su domovi stradali u potresu.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je da smo prošli tjedan obilježili pobjedu nad fašizmom. ''Nažalost, nije nam donio demokraciju, nego novi totalitarizam i komunizam. Hrvatska je još gotovo pola stoljeća bila lišena demokracije'', rekao je u povodu skore 75. obljetnice Bleiburga. Podsjetio je da su deseci tisuća poraženih vojnika, ali i civila pobijeni bez suda i zakapani bez groba nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata. ''To je izazvalo nemir i strah'', rekao je. Dodao je da je protiv Alojzija Stepinca vođen proces koji je kompromitirao tadašnju vlast. Naglasio je da samo pijetetom prema svakoj žrtvi možemo izgraditi tolerantnije društvo. ''Na nama je da na tim temeljima gradimo europsku Hrvatsku temeljenu na demokratskim vrijednostima'', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

Zahvalio je bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je učinio i još jednom izrazio sućut poginulim pilotima u Biljanima Donjim.

Pohvalio se da je Vlada mjerama zaštitila radna mjesta i izvijestio da je počela isplata za travanj poduzetnicima pogođenima koronakrizom. Izdvojio je i dobre prognoze za Hrvatsku.

Informacija o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je broj zaraženih u svijetu prešao 4,3 milijuna, a preminulih je 293.547. Podsjetio je da je u Hrvatskoj, s popuštanjem mjera, aktiviran zdravstveni sustav. Pohvalio se da su hrvatske mjere i uspjeh u borbi protiv korone bili tema svjetskih medija. ''Hrvatska je postala sinonim za uspješno upravljanje krizama'', rekao je ministar.

Ministar Davor Božinović izvijestio je da je fokus stavljen na nadzor provođenja mjera. U proteklih tjedan dana obišli su 58 tisuća subjekata, a uočeno je 1400 nepravilnosti - pretežno kršenje mjera okupljanja i nekorištenja zaštitne opreme. Podsjetio je da se na Braču situacija pogoršala pa su donesene odluke kojim su se vratili na staro.

O pomoći ljudima čiji su domovi stradali u potresu

Vlada je donijela odluku o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Ministar državne imovine Mario Banožić rekao je da će pravo na sufinanciranje imati vlasnici kuća ili stanova čiji su objekti neuseljivi, a koji nemaju drugu useljivu nekretninu u krugu 20 kilometara od te neupotrebljive.

Sufinancirat će se najam do 35 kvadrata za jednu osobu, još 10 za svaku dodatnu osobu, a ukupno stan ne smije biti veći od onog koji su imali. Sufinancirat će se do maksimalno 70 kuna po kvadratu, što je za četveročlanu obitelj 4550 kuna.

Vlada će za sredstva aplicirati u Fond solidarnosti EU-a, a procjena je da će biti potrebno 52,5 milijuna kuna. ''Ovo je izrazito važna odluka za one koji su najviše pogođeni potresom'', ocijenio je premijer Plenković i spomenuo Zakon o obnovi za koji se još ne zna kad će ugledati svjetlo dana.

Usvojen je i zaključak u vezi s realizacijom III. faze projekta razvoja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i provedbom sanacije oštećenja zgrada u sklopu te ustanove nastalih u potresu. Najavljena je gradnja jednog objekta na Rebru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene