Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči sjednice Predsjedništva

Plenković o datumu izbora: ''To ćemo dogovoriti na parlamentarnoj većini kada procijenimo da su epidemiološke prilike prikladne, a čini mi se da jesu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak se na sjednici sastaje Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Premijer Plenković uoči sjednice kazao je da će se razgovarati o svim aktualnostima u stranci, kao i rebalansu proračuna.

Od 18 sati na Trgu žrtava fašizma održat će se sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Uoči sjednice predsjednik stranke Andrej Plenković otkrio je da će se razgovarati o svim aktualnostima, sutrašnjoj sjednici Hrvatskog sabora i rebalansu koji je prošlog tjedna upućen u Sabor.

Izjavio je da će, kada parlamentarna većina donese u Saboru odluku o izborima, nadležno Državno izborno povjerenstvo (DIP o tome donijeti svoje odluke i konzultirati HZJZ o mogućim preporukama.

"Mi ćemo to dogovoriti na parlamentarnoj većini u trenutku kada procijenimo da su epidemiološke prilike prikladne, a što mi se čini da jesu, i nakon toga možemo donositi odluku o tome u Saboru. U svakom slučaju, za održavanje izbora je nadležan DIP i o tome će donositi svoje odluke", rekao je.

''Ostvarujemo ono što smo obećali''

Plenković je kazao i da će se sve znati kada izborne liste dođu na dnevni red te da je Damir Krstičević, koji je podnio ostavku na dužnost ministra, i dalje član tima i Predsjedništva stranke.

"Mi idemo u izbore s jednim solidnim postignućima ovoga mandata, više od tri godine ostvarujemo ono što smo obećali. Sada smo pokazali, ne samo da smo konsolidirali državu i da je bila puno bolja nego li kada smo dobili izbore, nego da se znamo nositi i s javnozdravstvenim izazovima i s ogromnim paketom gospodarskih i socijalnih mjera", naglasio je premijer.

''Na izbore s čvrstim uvjerenjem da pobjedimo''

Istaknuo je da je HDZ po dvjema nedavnim anketama javnog mnijenja dobio 30 posto podrške birača u obje.

"Ići ćemo na izbore sa čvrstim uvjerenjem da pobjedimo, s programom koji je dobar za Hrvatsku i građane, a nakon toga ćemo razgovarati s potencijalnim partnerima. Za nas je nekoliko mjeseci prije izbora, svaki trenutak, redoviti trenutak za održavanjem izbora. Ono što ja želim kao predsjednik Vlade je novo većinsko povjerenje hrvatskih birača kako bismo mogli voditi Hrvatsku sljedeće četiri godine sa snažnim reformama da se što prije vratimo na onu razinu na kojoj smo bili prije dva mjeseca", istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka da će osobe iz samoizolacije moći s maskama izaći na izbore. ''Ne znam što je rekao, nisam pratio. Za sve odluke o izborima je nadležno Državno izborno povjerenstvo'', rekao je Plenković.

O zakonu o obnovi Zagreba

Što se tiče zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, Plenković je rekao da će se u četvrtak usvojiti zaključak kojim će se dogovoriti ''da se svim ljudima koji ne mogu boraviti u svojim stanovima i kućama osiguraju sredstva za plaćanje najamnina''.

''Dakle, da ljudi koji su danas u Cvjetnom naselju u razdoblju od mjesec dana od danas imaju mogućnost otići u stanove na tržištu'', objasnio je Plenković.

''Ministarstvo graditeljstva će oformiti posebno povjerenstvo koje će napraviti reviziju svih prvih preliminarnih ocjena da je nešto neuporabljivo kako bismo imali jedinstvenu sliku koliko je stvarno stanova i zgrada neuporabljivo'', kaže predsjednik HDZ-a. Dodao je da će se izdati i smjernice za buduću obnovu zgrada u skladu sa aseizmičkim kriterijima. ''A zakon o obnovi će ovaj tjedan ići u javnu raspravu'', poručio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene