Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglasili se brački pupoljci

Premijer Plenković: ''Ova Vlada je osjetljiva na pitanje osoba s invaliditetom, ali ne podliježemo populizmu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Banskim dvorima održava se sjednica Vlade na kojoj će pojedine kategorije osoba s invaliditetom dobiti besplatan prijevoz trajektom.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentira aktualnosti u proteklih tjedan dana.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama

Još je jednom izrazio sućut obitelji ubijene socijalne radnice u Đakovu. Osudio je napad i izrazio nadu da će se ranjeni Ivan Pavić oporaviti. Zahvalio je ministrima Nadi Murganić i Davoru Božinoviću na svemu što su učinili.

Podjsetio je da je u srijedu u Vladi održan sastanak s predstavnicima socijalnih radnika. ''Nažalost ovo je druga tragedija ovakve vrste, prva je bila prije 20 godina u Splitu, pa ćemo učiniti sve korake da se zaštita unaprijedi'', rekao je Plenković. Najavio je da će socijalni radnici dobiti status službene osobe te dodao da će se razmotriti da i neki drugi službenici dobiju isti status. Zaključio je da će učiniti sve da se izbjegnu ovakve tragedije. ''Od promjena koje će se dogoditi u sustavu najveću će korist imati korisnici sustava socijalne skrbi'', zaključio je šef Vlade.

Osobama s invaliditetom besplatan prijevoz trajektom

Pohvalio se i dobrim gospodarskim pokazateljima pa tako i ljetnim prognozama Europske komisije. ''Moramo nastaviti stvarati ozračje, političku stabilnost i raditi na daljnjem unaprijeđenju hravtskog gospodarstva'', rekao je.

Vlada je zaključkom predložila brodarima da do donošenja izmjena Zakona o linijskom i obalnom prometu privremeno odobre besplatan prijevoz za pojedine kategorije osoba s invaliditetom, otočku djecu s teškoćama u razvoju te njihovim pratiteljima i vozilima.

Plenković je naglasio da je njegova Vlada izrazito osjetljiva na pitanje osoba s invaliditetom te rekao da smatra da je rasprava o tome ispolitizirana. Podsjetio je da su već drastično smanjili cijenu i to za 90 posto. ''Danas rješavanja ovo pitanje na najbolji mogući način i ne podliježemo populizmu i politikanstvu'', rekao je.

Podsjetio je da je danas 24. obljetnica strašnog zločina u Srebrenici te je izrazio sućut.

Odgovor na odluku Vlade

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci za Vladin zaključak kaže da je polovično rješenje te da prava djece s teškoćama osigurava jedino izmjena unutar zakona.

''Pazit ćemo da se odluke iz ovog Zaključka uistinu i provode u praksi. Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona'', poručili su iz udruge Brački pupoljci. Od ministra Olega Butkovića i Vlade zahtijevaju da održe obećanje da će novi Zakon u saborsku proceduru ući najkasnije u listopadu, a također su se osvrnuli i na Plenkovićevu izjavu o tome kako je Vlada već smanjila cijenu prijevoza za 90 posto:

"Nastavno na jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o našoj inicijativi i izmjenama i dopunama Zakona o linijskom i povremenom obalnom prometu, odnosno tog jednog jedinog članka 47., primjećujemo i da je rečeno niz neistina na koje također ovim putem moramo reagirati. Između ostalog se moglo čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime, ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od strane Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje. " - zaključili su "Brački pupoljci".

Udruga se u svom odgovoru osvrnula i na sjednicu Sabora u srijedu, posebice na Ljubicu Lukačić koja je, kažu, rekla da na otocima Braču i Hvaru postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu s teškoćama u razvoju. ''Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke te nam pokažu gdje se te spomenute institucije nalaze jer ih mi svih ovih godina brige za našu djecu nismo uspjeli pronaći'', kažu iz Bračkih pupoljaka.

Vlada je na sjednici u Sabor uputila novi Ovršni zakon. 

Njime se želi  postići "ekonomičniji, učinkovitiji i moderniji ovršni postupak uz uravnoteženu zaštitu dostojanstva dužnika, a glavna je promjena njegovo vraćanje pod nadzor suda te sudska nadležnost postaje pravilo, dok javni bilježnici postaju pomoćno tijelo u postupku",

Time se omogućuje da rješenja koja se donesu u ovršnom postupku budu u skladu s pravom Europske unije, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predloženim se zakonom uvodi novi koncept ovršnog postupka na temelju vjerodostojne isprave i postupak se u cijelosti stavlja pod nadzor sudova koji će biti opće i redovno nadležno tijelo, a javni bilježnici se,radi rasterećenja sudova, zadržavaju kao povjerenici suda.

Prema prijedlogu zakona, poslodavci i HZMO više ne bi bili tijela u postupku koja provode ovrhu, čime bi se poslodavce administrativno rasteretilo od poslova provedbe ovrhe na plaći i mirovini. Predlaže se i centralizirana provedba ovrhe na novčanim sredstvima putem FINA-e koja bi ovrhu provodila pod nadzorom suda.

Nema deložacija od 1. studenoga do 1. travnja

Prema novom sustavu određivanja i provedbe ovrhe ovorhovoditelj bi ispunjavao obrazac i dostavljao ga sudu odnosno automatizmom javnom bilježniku koji bi zaključkom ovršenika pozvao da u roku od 15 dana ispuni svoju obvezu ili ospori tražbinu. Ako se ovršenik ne očituje, sud bi donosio rješenje o ovrsi i dostavljao Fini potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti na provedbu, a ako ovršenik ospori tražbinu slijedi parnica.

Prema sadašnjem uređenju rješenja o ovrsi su se donosila, a da se dužniku uopće nije dala prilika da se izjasni o dugu, pojasnio je Bošnjaković, ističući da je novim rješenjem implementirano "načelo kontradiktornosti".

Novina je i da se iznos glavnice tražbine, radi čijeg namirenja ovrha na nekretnini nije dopuštena, povećava sa sadašnjih 20.000 na 40.000 kuna, a više ne bi bilo deložacija u zimskom periodu jer se radi zaštite dostojanstva dužnika predlaže da se one ne provode od 1. studenoga do 1. travnja. (Hina/L.R.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene