Vlada RH
Vlada RH Foto: DNEVNIK.hr

Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice razriješila na osobni zahtjev predsjednika Upravnog vijeća Kliničkoga bolničkog centra Osijek Matu Lukića, a novim predsjednikom Upravnog vijeća imenovala Gordana Žanića.


Na zatvorenome dijelu 124. sjednice Vlade u četvrtak je doneseno više odluka o razrješenjima i imenovanjima.

Kako je priopćeno, imenovani su predsjednik, članovi i tajnica Nacionalnog povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom. Predsjednikom je imenovan Dinko Staničić, članovima brigadir Stanko Hrženjak, brigadir Neven Brozović, Tomislav Kaštela, Mladen Majer, dr.sc. Tomislav Mihetec, Filip Petrač i Nedeljko Zmajić, a tajnicom Nada Brekalo.

Imenovani su i predsjednik, članovi i tajnik Nacionalnog povjerenstva za zaštitu civilnog zračnog prostora. Predsjednikom je imenovan Dinko Staničić, članovima Vildana Megla, Mladen Novoselec, Vinko Ljubičić, brigadni general Michael Križanec, Ivan Medved, Tihomir Žegrec, Zvonko Šimašek, Miljenko Pentavec, Vlado Bagarić, Goran Pulig, Ivan Skelin i Mario Caganić, a tajnikom Nikica Trošelj.

Predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za olakšice imenovan je Mladen Stepanić, članovima Maja Caktaš, Tihomir Žegrec, Ivan Divić, Gordana Krpičak, Valentina Zoretić-Rubes, Ivo Puhalović, Mate Melvan i Karolina Kraljak, a tajnicom Diana Elkaz.

Dinko Staničić, Marin Puh, Danko Petrin, Nikolina Erceg Drnovšek, mr.sc. Lukša Novak, Nicolas Duthilleul, brigadir Mario Počinok, Vlado Bagarić i Mario Tomac imenovani su članovima Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu.

Zbog isteka mandata razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče – Josip Bilaver, Renata Blažeković, Mate Dugandžić, Toni Grgurinović i Joško Nikolić. Novim predsjednikom ponovno je imenovan Josip Bilaver, a članovima Ivan Škarić, Ivo Mihaljević, Jurica Pavlović i Joško Nikolić.

Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. imenovanje Ivane Gudelj Tičak za članicu Uprave, do provedbe natječaja za imenovanje člana Uprave Agencije, na razdoblje od najduže šest mjeseci.

Andrej Plenković Plenković o optužnici protiv pilota: "Ovo nije politika suradnje, nego provokacija"

Vlada Vlada ispravila nepravdu prema umirovljenicima, Plenković istaknuo važnu promjenu oko imuniteta ministara

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlade utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke europskog Vijeća ministara: Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 9. i 10. lipnja 2022., Vijeće za konkurentnost – unutarnje tržište i industrija (COMPET – Internal Market and Industry), 9. lipnja 2022., Vijeće za konkurentnost – istraživanje i svemir (COMPET – Research and Space), 10. lipnja 2022., Vijeće za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), 12. - 15. lipnja 2022., Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 13. lipnja 2022. te Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača, u formatu ministara zdravstva (EPSCO Health), 14. lipnja 2022.

S obzirom na to da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju, podsjeća se u priopćenju

Prihvaćeni su prijedlozi odluke o zatvaranju konzulata, o osnivanju konzulata te o davanju suglasnosti za otvaranje privremenih konzularnih ureda. Budući da su te točke označene stupnjem tajnosti "tajno" i "ograničeno", iz Vlade napominju da ih nisu u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o provedbi Nacionalnog programa reformi te o stanju iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Na zatvorenoj sjednice Vlade prihvaćeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju