Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MISIJA POMOĆI UKRAJINI

Plenković upozorio zastupnike uoči glasanja: "Ovo nije trenutak za animozitet prema HDZ-u"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je naglasio kako je jutros na račun ministarstva financija stigla tranša od dodatnih 700 milijuna eura jer su ispunjeni kriteriji u prvoj polovici godine te je Hrvatska dosad primila 2,2 milijarde eura bespovratnih sredstava.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom se govoru na početku sjednice Vlade osvrnuo na događanja u ovom tjednu. Nakon toga naglasio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine dobila podršku EK-a za plan razvoja te da je jutros na račun ministarstva financija stigla tranša od dodatnih 700 milijuna eura jer su ispunili kriterije u prvoj polovici godine. Hrvatska je dosad primila 2,2 milijarde eura bespovratnih sredstava.

Čestitao je svim dobitnicima nagrade za sport, posebno dobitnicima nagrade za životno djelo te dodao da će nastaviti podupirati sport. 

"Jučerašnji sastanak Europskog vijeća bio je vrlo dobar za Hrvatsku, 1. siječnja smo u šengenskom prostoru", rekao je i dodao da je to rezultat velikih napora Vlade te je još jednom zahvalio ministru Božinoviću na naporima koje je uložio u to da Hrvatska uđe u Schengen.

"To je velik i značajan korak za Hrvatsku, a na tome su nam svi i čestitali", zaključio je i istaknuo da je, s obzirom na jučerašnju raspravu i na to da Bugarska i Rumunjska nisu dobile podršku svih, ovo još značajnije i relevantnije.

O BiH

Dodjeljivanje kandidacijskog statusa BiH nazvao je velikom i značajnom odlukom za tu zemlju.

"BiH je ovim jučerašnjim dogovorom političkih stranaka o formiranju vlasti na dobrom putu da pošalje poruku ozbiljnosti, funkcionalnosti i predanosti reformama i putu koji će je osnažiti u gospodarskom smislu", rekao je Plenković. Također je najavio intenzivnu suradnju na svim područjima i ponovio da će Hrvatska nastaviti inzistirati na izmjenama Izbornog zakona.

Rekordna inflacija

Osvrnuo se i na rekordnu inflaciju, rekavši da je prema podacima DZS-a inflacija najviše utjecala na hranu, stanovanje, gorivo…

"Vjerujemo da će stopa inflacije biti oko 10 posto na razini cijele godine. Imamo prognoze, i naše i EK-a, da bi se taj balon trebao ispuhivati i da bismo iduće godine trebali ići prema inflaciji od šest ili sedam posto", naglasio je.

Osvrnuo se i na Vatrene te poručio: "Želimo uspjeh našoj nogometnoj reprezentaciji sutra na utakmici za treće mjesto protiv Maroka. Vlada će participirati zajedno s gradom na dočeku reprezentativaca."

Poruka zastupnicima

Nakon toga okrenuo se vrućoj temi te osvrnuo na vojnu misiju pomoći EU-a Ukrajini.

"Važno je da i zastupnici u Saboru shvate kontekst i sadržaj potpore koju Hrvatska daje Ukrajini. Jučer smo na sastanku lidera dogovorili da se Ukrajini da pomoć od 18 milijardi eura makroekonomske pomoći te je to direktna financijska injekcija državi žrtvi brutalne ruske agresije", poručio je.

Naglasio je kako je pitanje sudjelovanja u ovoj vojnoj misiji  konzistentna, zdravorazumska i principijelna politika Hrvatske i to je u hrvatskom interesu.

"Kroz europski instrument mirovne pomoći dosad je već alocirano ili isplaćeno 3,16 milijardi eura potpore. Pitanje potpore Ukrajini i moralno je pitanje i mi kao Vlada, Sabor i narod moramo poslati poruku želimo li poslati potporu zemlji koja je žrtva agresije, kao što smo i mi bili žrtva devedesetih godina. Isto tako da se osvijestimo da je ruska prijetnja izravna prijetnja europskoj sigurnosti", rekao je.

"Saborskim zastupnicima poručujem: ovo nije izbor između parlamentarne većine i oporbe, ovo nije trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema Vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinova režima. To je ono što će ostati. Poručujem im da dobro promisle o onome kako će glasati. Drugoga glasanja o ovome biti neće", poručio je te naglasio da ovo nije trenutak politiziranja, a kamoli nekakvih smiješnih komentara o žetončićima.

"Vlada nikoga ne kupuje", rekao je Plenković i dodao da će odgovornost danas imati i oni koji ne budu glasali za ili se ne uključe u glasanje.

Na dnevnom redu zatvorenoga dijela sjednice između ostalih točaka naći će se i prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata – davanje odgovora Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Na kraju je Plenković dodao da je jučer usvojen i deveti paket sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze sa Rusijom i kontekstom ruske agresije na Ukrajinu te je na listu, između ostaloga, uključena i tvrtka SBK ART na prijedlog Hrvatske.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene