Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na četiri godine

Vlada i sindikati državnih službenika potpisali kolektivni ugovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor oko kojeg se dugo pregovaralo potpisan je za sljedeće četiri godine.

Kolektivni ugovor koji je potpisan između Vlade i sindikata držanih službenika ima dva dodatka te je još potpisan i Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. U novom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz.

Dodatkom I utvrđena je neisplata regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža.

Dogovorene su i izmjene i dopune Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. Taj je sporazum predviđao rast osnovice za plaće rasta BDP-a većeg od 2 posto u dva uzastopna tromjesečja i to automatski, odmah u sljedećem tromjesečju, a izmjenama je utvrđeno da to ne bi bilo odmah po isteku drugog tromjesečja zaredom, nego od početka iduće godine. Prethodi kolektivni ugovor za državne službenike istekao je 31. srpnja. Iskaz je to, smatraju, proračunske i gospodarske nužde i razumijevanja Vlade i sindikata.Vlada izražavaja zahvalnost za potvrdu socijalnog dijaloga.

Pročitajte i ovo Vlada RH Većina prihvatila ponudu Vlada donijela odluku o povećanju osnovice plaća i drugih materijalnih prava u javnim i državnim službama Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SU Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Ovaj ugovor bit će ponuđen i za pregovaranje u javnim službama.

>> Nastavljeni pregovori Vlade i sindikata državnih službi o novom KU

'Ono što izaziva nezadovoljstvo jest to da su određena prava smanjena i nikome nije ugodno o tome razgovarati i pregovarati o tome. Branili smo plaće i radna mjesta. O ovome smo trebali razgovarati u veljači, a dovedeni smo u poziciju da se branimo. Razumijemo situaciju, nismo autistični, odrekli smo se određenih prava', rekao je predsjednik Sindikata državnih službenika Boris Pleša.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon potpisivanja je izjavio da je novi kolektivni ugovor izraz proračunske, gospodarske i financijske nužde te odgovornosti, razumijevanja gospodarske situacije i zajedničkog racionalnog pristupa Vlade i sindikata. Njime se stvaraju uvjeti za proračunske uštede na izdacima za plaće, kaže Mimica.

Najavio je da će model kolektivnog ugovora za državne službe biti ponuđen na ponovno pregovaranje sindikatima javnih službi te javnih poduzeća, agencija i lokalne samouprave. Namjera Vlade je na tih pet razina ujednačiti sustav plaća i materijalnih dodataka, a taj posao namjerava obaviti do kraja godine, rekao je Mimica.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene