Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se napokon dogovoriti?

Gotov još jedan maratonski sastanak u Vladi: Mihalinec u ponedjeljak očekuje završetak pregovora, Plenković otkazao put u Madrid

Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr)
Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sastanak sindikata i predstavnika Vlade u Banskim dvorima je završio, no do dogovora nije došlo i razgovori će se nastaviti sutra.

Sindikalist Branimir Mihalinec nakon sastanka Vlade sa sindikatima koji je trajao više od šest sati rekao je da im treba još vremena za razgovor. 

"Pregovore ćemo nastaviti sutra. Sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da dalje izjave o tome ne dajemo", poručio je Mihalinec.  

Na opasku da je tema jako bitna i za učenike i roditelje te da nakon šest sati sastanka javnost želi odgovore, Mihalinec je rekao: "Štrajk će se sutra nastaviti, a danas ne može ni završiti. Upravo zbog roditelja i učenika te cijele javnosti o detaljima nećemo do sutra, do završetka pregovora." Rekao je i da se ne ide prema sudskim zabranama štrajka. 

Kako doznajemo iz Vlade, radi sutrašnjeg nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja i znanosti premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Madridu. 

Iznenadni sastanak

Iako je bilo najavljeno da će se novi sastanak održati u ponedjeljak, sindikati su danas dobili poziv iz Vlade. 

Sastanak je pratila i reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Najbolje ću sve objasniti rečenicom 'ista meta, isto odstojanje'. Čini se da nema novih zaključaka, scenarij je sličan kao onaj koji smo viđali već nekoliko puta ovog tjedna. Ovo je već četvrti sastanak. Opet možemo reći da je riječ o maratonskom sastanku, razgovara se već više od četiri sata. Neprestano se rade pauze kako bi se međusobno konzultirali ministri s premijerom, a zasebno sindikalni čelnici, a zatim opet svi zajedno sjednu za stol pa se opet naprave pauze. Zato sve traje toliko. Novost je što je ovdje, osim ministra rada, ministra financija i ministrice obrazovanja, prvi put i ministar uprave. Kako sam neslužbeno doznala, intenzivno se razgovara o koeficijentima, što je isto svojevrsna novost, međutim za bilo kakve zaključke treba pričekati kraj sastanka.

U međuvremenu je iz Vlade je za Dnevnik Nove TV potvrđeno da je nova ponuda na stolu. Premijer i ministri razgovarali su sa sva četiri sindikalna čelnika, doznaje Bolšec Oblak.

A odgovor na pitanje koje zanima pola milijuna učenika i njihovih roditelja? Kako sada stvari stoje, u većini škola i sutra se nastavlja štrajk. Štrajk će se ovdje naprasno prekinuti jedino ako Vlada da jamstva sindikatima da će u četvrtak izmijeniti Uredbu o koeficijentima. Naravno da je to teško očekivati jer cijela ova situacija traje već gotovo dva mjeseca. S druge pak strane, štrajk se može brzo završiti i ako se sudski zabrani. No kako sam uspjela doznati, danas se o tome ne razgovara. Bilo kakva druga ponuda Vlade mora ići svim učiteljima u štrajku na izjašnjavanje, na referendum. Zadnji put to je trajalo dva do tri dana. Čini se teško da će se nastava normalizirati početkom ovog tjedna", izvijestila je Bolšec Oblak.  

Šprem: "Koeficijenti su ključna riječ"

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je prije sastanka da vjeruju da Vlada ima ponudu za koju smatra da je dovoljno dobra da se učenici vrate u klupe. Sanja Šprem kazala je da je ''koeficijent jedina ključna riječ koja može zaustaviti štrajk''.

Željko Stipić uoči sastanka rekao je da se nada Vlada na današnjem sastanku neće ponuditi isto što su nudili i do sada. Istaknuo je da su sindikati ujedinjeni i da ih nitko neće razjediniti te da se štrajk sigurno nastavlja.

''Svaka ponuda koja će stići od Vlade, mi ćemo se o njoj izjasniti, tražit će se potvrda članstva, mi uvijek pitamo naše članstvo'', kazao je Stipić i dodao da će se potvrda članova tražiti i u slučaju da Vlada ispuni zahtjeve sindikata.

Divjak: Treba naći brza i hrabra rješenja

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je sve sudionike današnjeg sastanka da se danas postigne dogovor i istaknula da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja. 

"S obzirom na to da je nedjelja i da je stvarno ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, ja bih rekla prije svega, naći brza i hrabra rješenja da čim prije učenici krenu u školu, u tom smjeru svi trebamo raditi. Kada smo prošli put razgovarali, bilo je razgovora i o koeficijentima", rekla je ministrica.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem za N1 je uoči novog kruga pregovora rekla da sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva. Kazala je da tijekom posljednja 24 sata nije bilo pritisaka na sindikat i dodala da je pritisak na sindikate ''sustavan od prvog dana štrajka''. ''No sindikati su snažni. Vidjeli smo da smo potaknuli jedinstvo u zbornicama, sigurnost da ćemo doći zajedno do cilja i nadamo se da će taj cilj biti već danas'', rekla je Šprem.

Osim ministrice obrazovanja, na sastanku su još tri člana Vlade: Ministar rada Josip Aladrović, ministar financija Zdravko Marić te ministar uprave Ivan Malenica.

Pregovori propali u petak

Ovo je nastavak pregovora nakon što je premijer Andrej Plenković dao ponudu koju su potom članovi sindikata odbili na referendumu. Sastanak predstavnika Vlade i sindikata održan je i u petak, no tada je većina sudionika sastanka kazala da nema pomaka.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić rekao je da se u tri sata puno razgovaralo, "no, s druge strane nije bilo nikakvog pomaka". "Razgovaralo se o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određena razumijevanja, ali tu postoji određeno nejedinstvo i zbog toga su razgovori malo teži", kazao je Frka-Petešić.

Mihalinec je nakon sastanka u petak rekao da Vlada zna stavove i uvjete sindikata. ''Vlada je sada na potezu, mi smo na dispoziciji tijekom cijelog vikenda. Najkasniji trenutak kad nas Vlada može nazvati i kazati da je pronašla rješenje koje je prihvatljivo sindikatima, onda mi možemo odmah prekinuti štrajk. Ja sam siguran da Vlada razumije situaciju, situacija nije lagana nikome'', kazao je Mihalinec.

Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto. Vlada ostaje pri ponudi da se za 6,12 posto poveća osnovica svima u javnim i državnim službama te doda četiri posto povišice kroz dodatke. Tu su ponudu prošlog tjedna članovi sindikata odbili. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene