Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Vlada zahvalila Bakiću, osigurali 430 tisuća kuna za STEM revoluciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je usvojila finanaciranje projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, a za Pelješki most država je osigurala u proračunu do 2019. oko 1,9 milijardi kuna. Gradnja bi mogla početi na jesen.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na najvažnije događaje.

"Mislim da smo svi zadovoljni s ekonomskim prognozama Europske komisije i procjenom rasta BDP-a za 2017. od 3,1 posto što potvrđuje dobre trendove kao i procjene o padu nezaposlenosti na 10,8 posto. U fokus ćemo i dalje stavljati pitanja koja su najkorisnija za sve hrvatske ljude", poručio je Plenković.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Odlazak ministra Objavljeno tko će zamijeniti Filipovića Slika nije dostupna O javnom sektoru Milanović: Nitko nije podigao mali, srednji ili neki treći prst!

Najavio je da će idući tjedan sjednica Vlade biti u Sisku.

"Županija koja je u tranziciji prošla možda i najteži put i važno je da pošaljemo signal", poručio je Plenković.

Za Pelješki most 1,9 milijardi kuna do 2019.

Vlada je usvojila prijedlog odluke o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom koja uključuje i Pelješki most. Tom Vladinom odlukom zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Resorni ministar Oleg Butković je kazao da sredstva za taj projekt planirana u državnom proračunu za ovu godinu iznose 261,8 milijuna kuna, za 2018. se planira 885,39 milijuna kuna, a 2019. 815,9 milijuna kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna.

"Projekt je od nacionalnog interesa kojim će se dokinuti teritorijalni diskontinuitet RH. Izgradnja Pelješkog mosta, obilaznih cesta i obilaznice oko Stona procijenjena je na 420 milijuna eura. Sredstva će osigurati ministarstvo mora i infrastrukture u proračunu i to 1,9 milijardi kuna do 2019. godine. No, očekuje se i sufinanciranje EK u iznosu od 85 posto ili 357 milijuna eura. Hrvatske ceste dužne osigurati iznos PDV-a", pojasnio je ministar Butković. 

"Od toga svi naši prijatelji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji očekuju koristi. Ovime jačamo cestovnu povezanost južne Dalmacije s ostatkom zemlje", poručio je premijer. 

Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom ocijenjen je kao najbolje rješenje za prometno povezivanje razdvojenog teritorija Hrvatske, a predviđa tri glavne faze: prva je Pelješki most u duljini od 2,4 kilometra; druga su pristupne ceste na Pelješcu Duboka (D8) - Zaradeže (D414) u duljini od 12,04 kilometra i treća je obilaznica Stona Zaradeže (D414) - Donta Doli (D8) - Prapratno (D414) i izgradnju obilaznice Prapratno (D414) - Donta Doli (D8) u duljini od 18,09 kilometara.

Izmjene Zakona o gradnji

Vlada je usvojila i o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji koji je predstavio ministar Lovro Kuščević.

"Ovime se omogućuje pravovremeni početak više kapitalnih građevina povezanih s ugovorima koje je preuzela RH, a olakšat će se izdavanje dozvala za građenje, smanjiti obaveze vlasnika zgrade u vezi grijanja i klimatizacije. Uvest će se i novo razvrstavanje građevina na tri umjesto dosadašnjih pet skupina, a glavni projektant imat će obavezu i izvedbenog projekta", naveo je Kuščević neke od izmjena koje donosi zakonski prijedlog.

Također, proširuje se dokazivanje pravnog interesa za izdavanje građevinske dozvole za građevine od interesa za državu i na zemljište u vlasništvu države te jedinica lokalne samouprave, a uređuje se i pitanje izdavanja privremene uporabne dozvole za građevine od interesa za državu ako nije formirana građevinska čestica.

Omogućuje se i evidentiranje građevina u katastru i zemljišnim knjigama bez uporabne dozvole, uz zabilježbu da ista nije priložena, a uvodi se i obveza, po službenoj dužnosti, evidentiranja građevina za koje je izdana uporabna dozvola, u katastru vodova.

Prioriteti u narednih šest mjeseci

Vlada je usvojila prijedlog zaključka u vezi s Prioritetima Vlade Republike Hrvatske za djelovanje u institucijama Europske unije tijekom malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Prioritete je predstavio ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

"Migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, društvena uključenost i more su prioriteti koje je istaknula Malta, a u skladu s time Vlada RH je istaknula sljedeće aktivnosti i političke prioritete; aktivnosti koje teže ostvarenju rasta i stvaranju novih radnih mjesta, strukturne reforme, konkurentnost, dovršetak rada na zakonodavnim prijedlozima završetka integracije digitalnog tržišta, učinkovita provedba klimatske politike te nastavak aktivnosti pristupanja schengenskom području", naveo je Stier.

Za nabavku BBC Micro:BIT-ova Vlada osigurala 430 tisuća kuna

Vlada je iz proračunske zalihe odobrila isplatu 431 tisuća kuna Institutu za razvoj i inovativnost mladih, koliko iznosi PDV za nabavku računala koja će se donirati hrvatskim školama.

Riječ je o projektu BBC micro:bit - STEM revolucija u školama koji su pokrenuli Croatian makersi.

"Ovih 431.520 kuna je nadomjestak troška PDV-a za nabavu robe od 250 tisuća dolara te bi se za taj iznos kupilo 270 dodatnih microbitova", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada se posebno zahvalila Nenadu Bakiću, suosnivaču spomenutog instituta.

Pavo Barišić, ministar obrazovanja, kazao je da Vlada ovim prepoznaje vrijednost tog projekta i da je to "primjer dobre suradnje privatnog i javnog sektora". Ministarstvo podupire rad tog Instituta, kao i drugih sličnih subjekata te niza entuzijastičnih pojedinaca u javnom prostoru i ustanovama, poručio je.

"Mnogi od ovih projekata donose istaknute rezultate. Hrvatska se izdvojila kao svjetska sila u juniorskim robotičkim kategorijama", kazao je Barišić, dodajući da su se hrvatski učenici istakli i na natjecanjima iz matematike.

"Vrijedna inicijativa i angažman g. Bakića može poslužiti kao primjer", kazao je Barišić. Nadovezao se Plenković, rekavši da to govori o tome koliko se cijene inicijative Instituta i drago mu je što može dati signal potpore razvoju obrazovanja, a to će biti i temelj Stategije o obrazovanju zbog kojeg je nedavno osnovano i posebno povjerenstvo. 

Gradnja Pelješkog mosta počinje na jesen

Ministri graditeljstva i prometa Lovro Kuščević i Oleg Butković održali su konferenciju za medije nakon sjednice Vlade.

Butković je kazao da je u tijeku procjena ponuda potencijalnih izvođača.

"Ovisno o rokovima za žalbe, izvođač bi trebao biti odabran u lipnju, a s radovima bi se trebalo započeti u trećem tromjesečju ove godine, vjerojatno u rujnu", kazao je Butković.

Odgovarajući na upit nije li i ova najava početka radova dio kampanje uoči ovogodišnjih lokalnih izbora, kao što je to bilo i u nekoliko navrata do sada, Butković je rekao da "ovo nije predizborni trik, jer smo došli u ozbiljnu fazu".

"Ovo nema veze s izborima, ovo je strateški projekt, ima konsenzus svih političkih stranaka i više nije pitanje izbora", odgovorio je Butković.

Za radove koji su već izvedeni na prilaznim cestama i samom mostu, pak, kaže da će biti dijelom nastavljeni, ali da su ugovori s dosadašnjim izvođačima raskinuti.

"Radovi koji su izvedeni su izvedeni, a ugovori s dosadašnjim izvođačima su raskinuti. (…) Radovi koji su dosad provedeni na pristupnim cestama će se samo nastaviti, a radovi koji su se radili na mostu od 2007. su bili radovi na jednom projektu koji ima drukčije tehničke karakteristike od ovog“, izjavio je Butković.

Na upit koliko je do sada uloženo u taj projekt, ministar je odgovorio da nema taj podatak, ali da "u most nije puno uloženo, pa tu puno ne gubimo".

Istaknuo je i da bi sigurno voljeli da radove izvode hrvatske tvrtke, ali da ostaje za vidjeti mogu li one to, s obzirom da su znatno oslabljene uslijed višegodišnje krize.

"Ali ostaje činjenica da je ovo veliki strateški projekt, od kojeg će imati koristi ne samo oni koji tamo žive ili putuju, već i građevinske tvrtke i sve one koje budu uključene u taj projekt slijedećih pet godina“, zaključio je Butković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene