454019
454019
454019
454019
454019

Projekt Pelješkog mosta napokon poslan prema Europskoj komisiji

  • , 19.10.2016., 08:22
  • Autor:
  • komentara

Projekt Pelješkog mosta na putu je prema Europskoj komisiji. Iako su resorni ministri prošlih Vlada, i SDP-ove i HDZ-ove, tvrdili kako projekt ide sigurno i kako će ga financirati Europska unija - sve je to neslužbeno.

 
 
 
 
Projekt Pelješkog mosta napokon poslan prema Europskoj komisiji (Video: Iz Večernjih vijesti)
Projekt Pelješkog mosta napokon poslan prema Europskoj komisiji (Video: Iz Večernjih vijesti)

Službeno za Europsku komisiju projekt Pelješkog mosta ne postoji, dok u Bruxelles ne stigne aplikacija za projekt.

Pelješki most daleko je još od krajnjeg juga, ali napokon je krenuo prema Bruxellesu. Prijavljen je JASPERS-u, savjetodavnom tijelu Europske komisije koji će ga prvi analizirati.

"Dakle, on je krenuo prema EK. Nakon tog pregleda, koji traje otprilike mjesec dana, dobit će ga Europska komisija i o njemu ima rok od 3 mjeseca da se izjasni", pojasnio je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Godinama se preko mosta, koji bi trebao spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje, skupljaju politički bodovi, a to ne prestaje ni danas. Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić optužuje prošlu vladu Mosta i HDZ-a te tvrdi - sve su im bili pripremili.

"Mi smo odradili sve predradnje. Zapravo je trebalo samo poslati i upravo smo mi u 11. mjesecu završavali aplikaciju i ne vidim razloga zašto se čekalo 6-7 mjeseci da je tek onda pošalju na, reći ću, odobrenje u Beč", kaže Dončić.

No s druge strane HDZ-ov Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, najodgovornijom za kašnjenje smatra Vladu Zorana Milanovića.

"Naprije ga nisu željeli pa su ga na kraju kao nevoljko prihvatili. Kasnilo se s time doista, izgubili smo sigurno 4 godine", smatra Dobroslavić.

Hrvatska očekuje financiranje mosta s 85 posto europskog novca. Sve su to očekivanja na temlju usmenih razgovora s Bruxellesom.

"Ima vremena, ali to je trebalo biti jučer već. Ja ne vjerujem da će EK reći da ništa od toga, jer ponavljam sve bitne elemente tog projekta smo već s EK odradili mi i dogovor je da taj projekt ide kao projekt sufinanciran iz EU fondova", kaže Branko Grčić (SDP), bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Most između kopna i poluotoka Pelješca koji bi trebao zaobići BiH trebao bi biti dug oko 2 i pol kilometra, vrijedan 2 milijarde eura. Europski je novac tu - ali samo ako je projekt dobar.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se