Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mostovci se protive

VLADA ODLUČILA Ovo su velike hrvatske kompanije koje država prodaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku koja će poduzeća u kojima država ima vlasnički udjel ići na prodaju.

Tako se, prema odluci Vlade, s popisa tvrtki od strateškog i posebnog državnog interesa, brišu - ACI, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia Banka, Petrokemija iz Kutine, Končar elektroindustrija, Podravka i Croatia osiguranje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Država u ACI-ju ima udjel oko 79 posto, u Croatia Airlinesu gotovo 99 posto, Luci Rijeka 33 posto, Croatia banka je u 100-postotnom državnom vlasništvu dok u Petrokemiji država ima oko 80 posto dionica.

U Končar - elektroindustriji država posjeduje više od 50 posto dionica, dok u Podravci drži udjelo od oko 25 posto dionica a u Croatia osiguranju joj je, nakon prodaje većinskog paketa Adris grupi, ostalo oko 30 posto dionica.

Kako je navedeno u obrazloženju, nakon stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija utvrđeno je da navedena društva nisu društva čijim dionicama treba upravljati država, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prodaja tvrtki može početi kada se ostvare potrebne zakonske izmjene, a rok za njihovu provedbu je lipanj 2016. godine.

Vlada je, pri donošenju nacionalnog programa reformi, najavila smanjene proračunskog deficita i javnog duga pomoću prodaje državne imovine. Aktivacijom državne imovine do kraja godine plan je Vlade ostvariti 1,6 milijardi kuna prihoda, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

'Ništa ne impliciramo s tom odlukom. Jednostavno, kao što smo i rekli na samom početku, želimo napraviti pregled postojeće liste poduzeća od strateškog i posebnog interesa za RH, eventualno napraviti neke revizije i korekcije, što smo danas samom odlukom na sjednici Vlade i učinili', rekao je Marić, koji sudjeluje na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvitak u Londonu.

S druge strane, kompanija oko koje se već danima natežu vladajući, INA, prema izmjenama koje je usvojila Vlada, postaje kompanija broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa. Naime, INA je do sada bila na 53. mjestu a sada će biti na - prvom.

Na popis trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima država nema većinski udio dodana je tvrtka 'Zračno pristanište Mali Lošinj'.  

MOST će biti protiv

Zastupnici Mosta Ivan Kovačić i Miro Bulj usprotivili su se u četvrtak namjeri privatizacije tvrtki koje je Vlada na telefonskoj sjednici skinula s popisa strateških.

"Mislim da su neke tvrtke skinute s liste strateških firmi možda da bi se lako prodale, međutim, ne treba biti puno pametan i puno stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto se nije odlučilo da se prodaju firme koje su sada u lošem financijskom stanju, gdje radnici ne dobivaju plaću?", upitao je Kovačić.

Novinarima u Hrvatskom Saboru kazao je da takvo što sigurno neće podržati.

"Zašto netko nije bio pametan pa pokušao, evo danas je bilo razgovora o Imunološkom, neka ga pokuša staviti u funkciju ili neka pokuša Kamensko, pa neka ženama iz Kamenskog da plaću", dodao je.

Protiv privatizacije je i Miro Bulj, koji smatra da ACI, Podravka i ostale tvrtke koje Vlada namjerava privatizirati moraju biti baza za razvoj Hrvatske.

"Apsolutno sam protiv toga. Firme kao što je Podravka, na koju se može nasloniti razoj poljoprivrede, apsolutno smatram strateškima, a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske, dok naša polja leže zapuštena. Može se Podravka dizati, biti još bolja i biti razvojna tvrtka. Lako je prodati zlato, 'ajde prodajte plastiku", poručio je Bulj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene