Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su održali maratonske pregovore koji su potrajali do dva sata iza ponoći, predstavnici Vlade i sindikata javnih službi nisu uspjeli zaključiti s pregovorima te se ujutro započinje sa štrajkom u školama. Pregovori se nastavlju u 10.30 sati.


Predstavnici sindikata cijeli dan, sve do 2 sata iza ponoći govorili su da su spremni pregovarati sve do konačnog zaključka, ali ipak nisu uspjeli doći do zaključka u ovoj maratonskoj rundi. Nakon što su napokon sindikati oko 2 sata izašli s pregovora, saznaje se da su se približili dogovoru, ali da još treba riješiti neke finese. Tako se sa štrajkom nastavja po planu, a on će  seprekinuti ukoliko dođe do dogovora tijekom dana u novj rundi pregovora.

Vezani članci Slika nije dostupna Propali su još jedni pregovori sindikata i Vlade! Slika nije dostupna Sindikati se ne žele odreći božićnica i regresa

Što se tiče premijera Sanadera, za njega je sporazum postignut još jučer oko 15 sati. Premijer Ivo Sanader izjavio je iza 14,30 sati da je postignut dogovor sa Sindikatima javnih službi i da će pojedinosti biti dogovorene u nastavku pregovora. No, pregovori su se produžili daleko iza ponoći.

'Sporazum je postignut, a pojedinosti će biti dogovorene u nastavku pregovora', rekao je Sanader novinarima izlazeći iz Banskih dvora oko 15 sati time izavavši pravu zbrku.

'Nismo pričali o štrajku, pričali smo o sporazumu i dogovor je postignut', kazao je Sanader dodavši da će vladin pregovarački odbor sa čelnicima Sindikata javnih službi dogovoriti detalje sporazuma koji će biti potpisan kasnije.

>> Sindikati javnih službi sutra počinju štrajk

Radna skupina vlade i sindikata javnih službi još uvijek radi na tekstu sporazuma o plaćama, a bez potpisivanja sporazuma sindikati neće odustati od najavljenog štrajka koji bi trebao započeti sutra, izjavila je  oko 19 sati predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Prema neslužbenim informacijama, Vlada sindikatima obećaje da će im, nakon što BDP u dva kvartala poraste za 2 posto, vratiti 6 posto plaće koje im je uzela. Do 2012. godine, pak, plaće bi im trebale porasti za čak 12 do 19 posto. No sve i da tijekom noći dođe do dogovora, štrajk jutarnje smjene sada je nemoguće zaustaviti.

Čelnici osam sindikata javnih službi od podneva su bili Banskim dvorima gdje pregovaraju o sporazumu kojim bi se utvrdila zadovoljavajuća cijena rada 180 tisuća zaposlenih u javnim službama.

Štrajkovi od danas do subote

Na internetskim stranicama Sindikata hrvatskih učitelja objavljeno je jučer poslijepodne priopćenje prema kojemu će štrajka danas ipak biti. 'Bez obzira na sve špekulacije u medijima... ništa se nije dogodilo što bi promijenilo odluku o početku štrajka. Ako Vlada i sindikati potpišu sporazum, o tome će se sindikalni čelnici javno izjasniti, stoji, među ostalim, u priopćenju SHU-a koje je potpisao Zvonimir Laktašić.

Čelnici osam sindikata javnih službi planirali su da danas u štrajk krene osnovno, srednje i visoko školstvo te znanost. U četvrtak bi im se trebali pridružiti zdravstvo, kultura i socijalna skrb. Štrajkat će se i u petak, a u subotu je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu planiran prosvjed u šest minuta do 12 sati. Sindikati tvrde kako će se štrajku odazvati najmanje 95.000 zaposlenih.