Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada će razmotriti sudbinu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su socijalni partneri, sindikati i poslodavci, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća uskratili potporu prijedlogu Zakona o ostvarivanju prava na pravnu pomoć, Vlada je odlučila da će taj zakonski prijedlog ponovno razmotriti i odlučiti o njegovoj daljnjoj "sudbini".

Potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor kazala je nakon sjednice kako će Vlada "u duhu socijalnog partnerstva" prerazmotriti što učiniti s prijedlogom zakona koji se nalazi u 2. saborskom čitanju, a oštro su ga kritizirale i brojne nevladine udruge.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

"Postojale su inicijative da se s prijedlogom ide u 3. saborsko
čitanje, a naši su socijalni partneri, poslodavci i sindikati,
zatražili da se zakon povuče iz procedure i to ćemo razmotriti",
izjavila je Kosor.

GSV je prihvatio ranije najavljivanu Vladinu odluku da se od 1.
listopada najviši iznos mjesečne naknade za nezaposlenost poveća sa sadašnjih 1.000 na 1.200 kuna.

Ta se naknada nije povećavala od 2003. godine, a potrebnih 24 milijuna kuna za isplatu do kraja godine osigurano je u rebalansu proračuna.

Na sjednici je dogovoreno i da će se uskoro iznaći rješenje za
ujednačavanje cijena smještaja korisnika u državnim i privatnim ustanovama socijalne skrbi, a u istom paketu riješit će se i problem Caritasa.

Tu su temu inicirali predstavnici poslodavaca jer, kako je istaknuo glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Đuro Popijač, već neko vrijeme postoji nezadovoljstvo u privatnim ustanovama socijalne skrbi zbog neujednačenosti naknada za smještaj korisnika.

"Dogovoreno je da će radna skupina u roku 15 dana izraditi prijedlog o ujednačavanju cijena, o kojemu ćemo nakon toga raspravljati", kazala je Kosor.

Najavila je da će se riješiti i problem Caritasovih ustanova koje, napomenula je, preuzimaju brigu o najtežim slučajevima djece i ne smije ih se dovesti u probleme u kojima se sada nalaze.

"Zato se razmišlja o mogućnosti hitne intervencije, a od 1. siječnja iduće godine o sustavnom rješenju", dodala je.

Socijalni su partneri sa sjednice Vladi uputili prijedlog za
imenovanjem stručnog povjerenstva koje će pak predložiti Zakon o stambenim zajednicama, kao mogućim nositeljima provedbe stambene politike.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene