U ovoj godini skratit će se procedure ili ukinuti više od 300 raznih administrativnih procesa, rekao je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Galerija Sjednica Vlade (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 9 Sjednica Vlade (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 8 Sjednica Vlade (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 7 +5 Sjednica Vlade (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 6

Premijer Andrej Plenković na početku prve ovogodišnje sjednice Vlade čestitao je svim sugrađanima novu godinu.

Vezani članci Skuplji plin: Ilustracija - 6 Cijena plina u idućoj godini mogla bi drastično porasti, ali državni tajnik uvjerava - velikog poskupljenja neće biti Ivan Paladina Prvo obraćanje novog ministra graditeljstva Ivana Paladine: "Moj fokus u narednom periodu je obnova"

"Svim sugrađanima u svoje osobno ime i u ime Vlade želim puno zdravlja, sreće i uspjeha te rada i truda u vremenu pred nama", poručio je premijer pa potom počeo nabrajati mjere njegove Vlade u protekloj godini, kako je rekao, kojima je podignut standard građana.

"Treća faza porezne reforme, rasterećenje za poslodavce i za građane, povećanje plaće, povećanje potrošnje u predblagdansko vrijeme, odluka o povećanju minimalne plaće, kompenzacijske mjere za poslodavce, mirovine su povećane već za 6 posto. Deblokirali smo s dva zakona u srpnju preko 50.000 naših sugrađana", nekoliko je minuta nabrajao premijer.

Osvrnuo se i na situaciju oko kupovine borbenih zrakoplova F-16 Barak.

"Postoje poteškoće na relaciji Izrael-SAD u kontekstu tzv. transfera tehnologije trećoj strani, a treća strana ovdje je Hrvatska. Suprotno informaciji koju smo imali u zadnje gotovo dvije godine, postoje rezerve od strane SAD-a. Očekujemo konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo donijeti odluku. Stav Vlade je da prihvaćamo samo onu ponudu koju su prepoporučili stručnjaci ministarstva obrane, inače ćemo morati donijeti odluku o poništenju cijelog postupka", poručio je premijer Plenković.

Plan za administrativno rasterećenje

Na sjednici Vlade RH je, između ostaloga, raspravljen i o prijedlog akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva 2019.

U ovoj godini skratit će se procedure ili ukinuti više od 300 raznih administrativnih procesa, rekao je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji očekuje da će većina tih mjera u provedbi biti već u prvoj polovici ove godine.

Vlada je, među ostalim, raspravila i nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o zaštiti prirode, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sprječavanju unošenja i širenja stranih te invazivnih stranih vrsta i upravljanju njima, s nacrtom konačnog prijedloga zakona te nacrtu prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama, s nacrtom konačnog prijedloga zakona. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju