Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučni

Vlada popušta? Čini se da će ipak povećati plaće zdravstvenim djelatnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji pregovori sindikata i Vlade nisu urodili plodom, zbog čega se prijetilo i štrajkom. No uskoro bi sindikati i ministar opet trebali za stol.

"Imamo poziv za nastavak pregovora s ministrom Milanom Kujundžićem za 20. kolovoza i držimo da on treba biti pregovarač kad se radi o plaćama u zdravstvu. Od toga nećemo odustati, jednako kao ni od povećanja plaća od 1. studenog za 4 posto, kako je bilo dogovoreno”, kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH).

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Sindikati upozoravaju "Obećanje ministra o boljim plaćama liječnika suprotno propisima i pravno neutemeljeno"

Najavio je da će sindikat tražiti da na pregovorima o plaćama u zdravstvu uvijek sudjeluje ministar. Dodaje da će u nastavku pregovora potaknuti i problem povećanja koeficijenata u sustavu zdravstva, koji nisu promijenjeni od 2001. godine, pa se događa da su danas neke plaće ispod minimalne bruto plaće u Hrvatskoj.

Nakon nedavne odbijenice za povećanje plaća od početka ovog mjeseca za 3 posto, a potom od 1. listopada za 4 posto u sektoru zdravstva, u kojem radi 72.000 ljudi, sindikalci se pitaju zašto su zapravo pregovarali s ministrom Kujundžićem gotovo četiri mjeseca kad je na kraju sve dogovoreno propalo. Potpisano je samo produljenje važenja postojećeg ugovora do 31. listopada, što znači da povećanja plaća do tada vjerojatno neće biti, piše Jutarnji list

Povećanje plaća zaposlenih u zdravstvu trebalo je biti 4 posto, a predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak, jedna od pregovaračica, smatra da je riječ o mrvicama koje su na kraju ostale tek obećanje. Ako u pregovorima opet bude pokušaja odugovlačenja, Prašnjak kaže da su zdravstveni su djelatnici spremni na štrajk.

Radi se o povećanju za koje je na godišnjoj razini potrebno oko 450 milijuna kuna.

Jutarnji nagađa kako je Vlada u dosadašnjim pregovorima kupovala vrijeme jer ne želi dirati u ovogodišnji proračun. No iz izvora bliskih vladajućima, pišu dalje, kažu da će se “povećanje plaća ipak dogoditi” jer je potpuno jasno da su zahtjevi opravdani, ali ostaje pitanje hoće li to biti od početka studenog ili će morati pričekati do novog proračuna.

Topolnjak kaže da će povećanje u slučaju odgode na iduću godinu morati biti veće, barem šest posto. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene