Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stigla odluka

FOTO/VIDEO Sud vratio Bandićevu mjeru roditelj-odgojitelj, grle se i plaču od sreće. Udruge pozvale Tomaševića da podnese ostavku

Aktualno Galerija HURO HURO Foto: DNEVNIK.hr Roditelji slave povratak mjere roditelj odgojitelj Roditelji slave povratak mjere roditelj odgojitelj Foto: DNEVNIK.hr Karlo Novosel Karlo Novosel Foto: DNEVNIK.hr Ana Marija Berbić Lacko Ana Marija Berbić Lacko Foto: DNEVNIK.hr +3 Dunja Jeleč Galerija 1/8 >>
Visoki upravni sud proglasio je Tomaševićevu izmjenu mjere roditelj-odgojitelj nezakonitom.

Visoki upravni sud proglasio je Tomaševićevu izmjenu mjere roditelj-odgojitelj nezakonitom.

"Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti. Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići", poručili su iz Visokog upravnog suda.

U ime obitelji: Pobijedila je istina

Ispred udruge U ime obitelji bili su njihova izvršna direktorica Željka Markić i odvjetnik Karlo Novosel.

"Danas je pobijedila istina, pravo, zakon i Ustav Republike Hrvatske kroz odluku kojom je ukinuta odluka o pravima roditelja-odgojitelja. Poručujemo svima da se isplati boriti, da je cilj dostižan, da treba biti uporan i nepokolebljiv. Suci suda su prepoznali argumente i odlučili su da nije uzeta u obzir praksa Europskog suda za ljudska prava", pojasnio je Novosel.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević razočaran je Tomašević o odluci suda za mjeru roditelj-odgojitelj: "Nije pravedno da nema mjesta u vrtićima, a troši se na ovu mjeru"

Troškove cijelog procesa, pojasnio je Novosel, snosit će građani Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko istaknula je kako su dokazali da se nešto može postići. 

Roditelji slave povratak mjere roditelj odgojitelj Ana Marija Berbić Lacko (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ako vjeruješ u pravo, treba se ustati i ne se bojati. Nitko nije nedodirljiv. Osam mjeseci je trajala ova borba. Učili smo od boljih, ovo je rezultat i u miru možemo nastaviti koristiti stečeno pravo. Korisnici moraju biti u miru. Nitko nije smio zadirati u stečeno pravo", rekla je Berbić Lacko dok su okupljeni građani pljeskali.

"Hvala svim roditeljima koji su vjerovali u pravo i u pravdu, koji su se danonoćno borili protiv gradonačelnika. Najveće hvala gospodinu Ivici Lovriću, koji se borio za nas i u svakom trenu nam bio dostupan. Nastavljamo dalje ovako kako je i bilo, sretni", poručila je koordinatorica inicijative "U djeci je budućnost" Dunja Jeleč.

Roditelji slave povratak mjere roditelj odgojitelj Dunja Jeleč (Foto: DNEVNIK.hr)

Markić: Pobjeda mama i tata nad nesposobnim Tomaševićem

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić kazala je kako će se korisnici moći nastaviti brinuti o svojoj djeci. 

"Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića. Tomašević je sve ovo vrijeme trošio na borbu protiv obitelji i djece umjesto da se bavio smećem. Iznosio je i laži da ova mjera nije uspješna", kazala je Markić.

"Očekujemo da gradonačelnik i njegovi zamjenici snose odgovornost i daju ostavku. Ovakva vlast Zagrebu nije potrebna", kazala je Markić.

Roditelji slave povratak mjere roditelj odgojitelj Željka Markić (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivica Lovrić, bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, istaknuo je kako je potvrđeno da je Tomaševićeva odluka izrazito protuzakonita. 

"Jednostavno, nešto što je neprimjereno i neshvatljivo bilo gdje. Na čelu grada imamo čovjeka koji je sustavno lagao. Svakodnevno širi laži i obmane. Gospodina Tomaševića i njegove zamjenike pozivam na ostavku. To je jedino rješenje u situaciji kada ste donijeli štetnu i protuzakonitu odluku. Nikakvo etičko pravo Tomašević nema da ostane na čelu grada. Najbolje za njega je da podnese ostavku", rekao je Lovrić.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević razočaran je Tomašević o odluci suda za mjeru roditelj-odgojitelj: "Nije pravedno da nema mjesta u vrtićima, a troši se na ovu mjeru"

Potpredsjednik Gradske skupštine Nenad Predovan rekao je kako su se oporbeni zastupnici u skupštini borili da odluka bude ovakva kakva je danas.

"Vrlo snažna poruka za politiku u Hrvatskoj. Tomašević nije uzimao u obzir zakon, nije se obazirao na sudbine ljudi ni na zakon. Donio je odluku kakvu je donio. Stranka rada i solidarnosti tražit će političku odgovornost Tomaševića i njegovu ostavku", rekao je Lovrić.

"Što će gradonačelnik dalje poduzeti? Ako bilo što dalje bude poduzimao, čekat će ga ista odluka", istaknuo je odvjetnik Novosel. Dodao je kako je vrlo strukturirana sudska odluka te da je postavljena na više odluka.

Okupljeni su rekli kako je ovo konačno rješenje te da bi svako drugo zadiranje bilo štetno, protuustavno i protuzakonito.

Na sve je reagirao i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Njegovu reakciju u cijelosti pročitajte >> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene