Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razočaran je

Tomašević o odluci suda za mjeru roditelj-odgojitelj: "Nije pravedno da nema mjesta u vrtićima, a troši se na ovu mjeru"

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pustio je u promet nadvožnjak na Aveniji Većeslava Holjevca, gdje su izvođeni radovi na izvanrednom održavanju gornjeg stroja i opreme, a prije toga održao je konferenciju za medije i odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Prije otvorenja gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije i kazao kako je nadvožnjak godinama bio u katastrofalnom stanju te je u veljači čak pala ograda na tračnice i oštetila željezničku infrastrukturu, a radovi na mostu završeni su za pet mjeseci. Završetkom ovih radova, koji su počeli 21. veljače, ukupne vrijednosti oko četiri milijuna kuna, nadvožnjak je doveden u ispravno stanje.

Novi natječaj i novi model za Advent

Gradonačelnik je komentirao i Advent. Kaže da je u petak raspisan natječaj za ovu godinu i da će prvi put biti u modelu koji je drugačiji od prethodnih. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dio građana bez vode U Zagrebu puknula još jedna cijev: Opskrba pitkom vodom osigurana je autocisternama

"Advent je bio napravljen da nije bilo natječaja za firme koje su dobivale određene lokacije. Prošle godine smo imali licitacije samo za kućice, a program je bio napravljen od TZ-a i Grada", rekao je i dodao kako ove godine očekuju puno više posjetitelja, pa se radi hibridni model i da većina lokacija ide na natječaj i za kućice i za program. 

"Kako bismo imali što raznovrsniji sadržaj za Advent", rekao je i ističe kako su organizatori dužni provesti program u cijelosti. Dodao je i da će Advent biti po kvartovima, a vraća se i mogućnost klizališta na Tomislavcu.

O odluci suda za mjeru roditelj-odgojitelj

Novinari su ga pitali o odluci Visokog suda o mjeri roditelj-odgojitelj. Kaže kako ne zna detalje, no prema informacijama koje sad ima, kaže da je razočaran što sud smatra da je odluka grada nezakonita. 

"U raspravi se vidjelo dosta različitih stavova svih sudaca, treba vidjeti kakvo je većinsko mišljenje. Razočarani smo odlukom i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni", rekao je.

"Ne možemo imati situaciju da imamo zamrznutih pola milijarde u proračunu, na taj način se ne mogu nikada povećati kapaciteti za gradske vrtiće", rekao je i dodao da bi smanjivali naknade kako bi se to stanje promijenilo jer nije pravedno da nema mjesta u vrtićima, a troši se na ovu mjeru. 

"Samo jedna godina mjere roditelj-odgojitelj dovoljna je da se riješe svi vrtići u Gradu Zagrebu", rekao je gradonačelnik. 

O rebalansu proračna neće razgovarati dok ne vidi presudu, rekao je.

O problemima s odvozom otpada

Gradonačelnik se osvrnuo i na probleme s otpadom, koji se ne odvozi redovito.

"Holding je već jasno odgovorio da se građani koji imaju problema s uslugom jave Čistoći, odnosno Zagrebačkom Holdingu, pa će se vidjeti što je moguće u skladu s propisima za smanjenje računa", komentirao je smanjeni odvoz otpada. Rekao je da je i u njegovu kvartu bilo problema s odvozom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stimulacijske mjere i radnicima na terenu Zagrepčanima kompenzacijske mjere zbog neredovitog odvoženja otpada?

"2019. godine je grad bio krcat smećem, problema s glomaznim otpadom bilo je barem tri puta više u zadnjem Bandićevom mandatu, a on je bio zadnjih 20 godina na vlasti. S plastikom je bilo barem tri puta više takvih problema. Ovo je prva takva situacija, i to tek godinu dana nakon što smo naslijedili situaciju da pet godina nije kupljen nijedan kamion. Da, nažalost, stvari nisu trenutno dobre, ali se rješavaju. Tražimo malo strpljenja, ne samo da stvari dovedemo u red nego da ih unaprijedimo. Radimo novi model, koji će itekako očistiti grad od kanti. Nema nijednog grada u ovom dijelu Europe koji ima toliko kanti na javnim površinama. Sve to mijenjamo, restrukturiramo Holding, dovodimo ga u red, borimo se s inflacijom, borimo se sa situacijom da, kad radimo promjene koje su građani tražili, da nam se stavljaju klipovi pod noge. Ali, mi nećemo odustati. Sve te promjene ćemo itekako odraditi do kraja", rekao je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene