Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio odgodu na sudu

Todorić: "Idemo prema tome da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj ne vrijedi"

Ivica Todorić nakon odluke suda (Foto: dnevnik.hr)
Ivica Todorić nakon odluke suda (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivica Todorić nakon odluke suda (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Londonski visoki sud odgodio je do sredine listopada ročište na kojem će se odlučivati o još jednom pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, na zahtjev njegova odvjetnika Jamesa Hinesa koji tvrdi da ima nove dokaze.

Sudac Supperstone prihvatio je Todorićev zahtjev za odgodom - iduće ročiste je u tjednu nakon 15. listopada, izvijestila je iz sudnice reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Nakon odluke suda, Ivica Todorić dao je kratku izjavu za medije. Na pitanja nije odgovarao.

"Ja bih se još jednom zahvalio engleskom sudu na pravednoj odluci. Dobili smo još vremena da bi se mogli dobro pripremiti, da bi mogli doći što više do istine za koju se borimo. Zahvaljujem se i svima onima koji su... to nije moja pobjeda, to su pobjede svih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj i ja i njima čestitam jer zajedno idemo prema tome da zajedno razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi", rekao je Todorić ispred zgrade suda.

Na sud stigao u pratnji Cherie Blair

Ivica Todorić stigao je na današnje ročište u pratnji odvjetnica Jadranke Sloković i Cherie Blair. Prije njih stigao je i njegov odvjetnik James Hines.

Hines je na početku ročišta zatražio dodatno vrijeme od suda, međutim sudac je rekao kako je Todorićev tim u slučaju već mjesecima, kao i da znaju rokove.

"Todorićev odvjetnik Hines rekao je sucu kako vjeruju da su optužbe u Hrvatskoj povezane s visoko rangiranim političarima i da to ima utjecaja na pravosudni progon", javlja iz sudnice reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović. 

Obrana Ivice Todorića zatražila je zatim 28 dana odgode od suca, javlja Krajinović. Tisuće mailova i puno posla - razlozi su koje novi odvjetnik Ivice Todorića navodi kao razlog zašto im treba odgoda. Ne treba im više od 28 dana, poručili su.

U sudnici je bio i odvjetnik Čedo Prodanović koji ju je morao napustiti na nekoliko minuta zbog videa koji se počeo vrtjeti na njegovom mobitelu.

Inače, nova Todorićeva odvjetnica Cherie Blair ugledna je britanska odvjetnica i supruga Tonyja Blaira, jednog od britanskih premijera s najduljim stažem na dužnosti.

Koliko koštaju usluge Cherie Blair?

Iz Londona se za vijesti Nove TV u 14 sati javila reporterka Josipa Krajinović koja je rekla kako je teško od samog Todorića doboti odgovor na pitanje tko plaća Cherie Blair i koliko to košta.

Todrić, naime, nakon odluke suda nije odgovarao na pitanje nego je samo dao kratku izjavu. U nedavnom intervjuu za Novu TV rekao je pak da nema novca i da mu pomaže rodbina, a usluge uglednih odvjetnika kreću se u tisućama funti.

Cherie Blair danas nije govorila u sudnici. Zahtjeve je iznio drugi odvjetnik kojeg je Todorić angažirao, James Hines.

Tolušić smatra da bi Todorić trebao biti izručen Hrvatskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u četvrtak prije sjednice Vlade i uoči ročišta kako bi jedino normalno bilo da Ivica Todorić budu izručen Hrvatskoj i brani se ovdje pred sudom.

"Jedino normalno je da dođe ovdje u Hrvatsku, da bude izručen i da ako nije kriv da se brani pred sudom. To što je on tamo gdje je, dovoljno govori o onome što on osjeća prema svemu", kazao je prilikom ulaska u vladu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je uoči sjednice Vlade također rekao kako očekuje izručenje Ivice Todorića.

Nova odvjetnica

Od izvora bliskih Ivici Todoriću doznaje se kako se u srijedu razmatrala mogućnost da se on osobno ni ne pojavi pred Visokim sudom u četvrtak, nego da sav posao oko njegova zahtjeva za žalbom obave njegovi odvjetnici. Na kraju je ipak stigao na sud.

Još jedna prilika da ga se sasluša

Podsjetimo, visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna.

Izručenje odobreno još u travnju

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Iz DORH-a na novinarske upite o tome koliko svjedoka još trebaju ispitati odgovaraju da detalje istrage ne mogu otkrivati. A dok ne ispitaju sve svjedoke u istrazi, vrijede i okolnosti za istražni zatvor za Todorića. DORH je, naime, u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Todorić sebe ne smatra bjeguncem

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora i trenutačno bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, dao je ekskluzivni intervju Dnevniku Nove TV uoči skorašnje odluke britanskog suda o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Kako je tom prilikom kazao, ne smatra se bjeguncem iako je već 10 mjeseci nedostupan hravatskom pravosuđu. U Londonu je, kaže, jer želi zaštititi svoje interese i saznati pravu istinu te ju predočiti javnosti.

Dodaje kako je taj dio većim dijelom obavio te se uskoro vraća u Hrvatsku. Osim toga, Todorić je u intervjuu kazao da je iz Agrokora otišao s 20 tisuća kuna te da je to sav njegov financijski kapital jer su mu računi blokirani, a u međuvremenu mu financijski pomažu prijatelji i obitelj.

Vrijeme do saslušanja na Visokom sudu u četvrtak, Todorić je mogao iskoristiti za predaju Hrvatskoj. To se nije dogodilo. Uhićen je lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene