Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jadranka Kosor IZBAČENA iz HDZ-a!

VIDEO 'Počela sam malo tvitati, mislim da je to važno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednoglasnom odlukom Visokog suda časti HDZ-a Jadranka Kosor je zbog nedolazaka na sjednice Gradskog odbora, Kluba zastupnika i navodne nezavisne kandidature za Europski parlament bezuvjetno isključena iz stranke. No, odluka nije konačna...

HDZ-ov Visoki sud časti jednoglasno je odlučio Jadranku Kosor bezuvjetno isključiti iz stranke, objavio je predsjednik suda Florijan Boras. Kosor ima rok od osam dana unutar kojih može podnijeti prigovor, a konačnu će odluku o njezinom statusu u stranci, ako prigovor podnese, donijeti Predsjedništvo HDZ-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

Ako prigovora ne bude, odluka Suda stupa na snagu istekom žalbenog roka, unutar kojega njezina prava u stranci miruju.

To je ukratko epilog burnih nekoliko sati u središnjici HDZ-a u kojoj je stegovni postupak protiv nekadašnje predsjednice stranke izazvao pravu pomutnju.

>> Jadranka Kosor: Mislili su da ću se rasplakati, da ću biti Suzana

>> Šeks javno izrazio potporu Kosor

'Samo sam progovorila o kritikama nekih stranačkih dužnosnika'

Kosor je na Trg žrtava fašizma stigla u pratnji odvjetnika Krunislava Olujića. Novinarima je pritom rekla kako je Olujić uz nju više kao svjedok, s obzirom da se ona zalagala da Visoki sud časti bude otvoren za javnost, ali to joj očito nije udovoljeno.

Premda je ranije isticala da prijedlog odluke Visokog suda ne želi ništa reći, danas je ipak kazala kako su neistine da je se želi sankcionirati zbog kritiziranja vodstva stranke jer ona, kako kaže, HDZ-ov vrh nije kritizirala, nego je samo javno progovorila o kritikama nekih stranačkih dužnosnika koji su rekli da je proteklih deset godina HDZ bio zapuštan i uništavan.

'Nije istina i to je jedino što ja javno govorim', rekla je Kosor novinarima.

Na pitanje što joj se onda stvarno stavlja na teret, sa smiješkom je kratko rekla: 'Ništa!' Na kraju je dodala kako će više detalja iznijeti nakon sjednice Visokog suda časti, a njezina je procjena da to neće trajati dugo.

>> Jadranka Kosor ide pred sud časti: U HDZ-u spominju dva scenarija

>> Sudbina Jadranke Kosor i na kladionici!

Zapeo rad Visokog suda

U međuvremenu je Visoki sud časti počeo s radom. No, zapelo je već na početku. Kako neslužbeno doznajemo, odvjetnik Krunislav Olujić navodno nije član stranke pa se stoga pokušavalo utvrditi nalazi li se na popisu stranačkih članova. Po statutu HDZ-a odvjetnik člana u postupku pred časnim sudom može biti samo i isključivo član HDZ-a.

'Šlampavi' Sud časti

Ubrzo su se Kosor i Olujić pojavili pred novinarima. Bivša šefica HDZ-a je napomenula kako formalno nije ni dobila poziv na sud nekoliko puta pritom ističući kako je cijeli postupak pripremljen 'šlampavo'.

'Sud poznaje pravo'

Sjednicu suda je napustila nakon što joj je predsjednik Florijan Boras na sve prigovore zakonski odgovorio da 'sud poznaje pravo'. A imala je prigovore na nekoliko članova suda, za koje je smatrala da iz određenih razloga nemaju pravo sudjelovati u stegovnom postupku protiv nje.

Kazala je i da zagrebački Gradski odbor HDZ-a formalno protiv nje nije imao pravo podnijeti prijavu sudu časti, a sve je dodatno potkrijepila napomenon da se konzultirala s tvorcem HDZ-ovog statuta Vladimirom Šeksom.

Kosor je novinarima rekla i da ni za jednim svojim potezom dok je bila na funkciji predsjednice stranke ne žali. Još je jednom istaknula kako HDZ nije bio zapušten te da ga ona nije ni detuđmanizirala ni dekroatizirala. Najavila je pokretanje vlastite internetske stranice, a pohvalila se i da je aktivna na društvenoj mreži Twitter. 'Evo, počela sam malo tvitati jer mislim da je to važno', rekla je.

Ona i Olujić su, dakle, sjednicu Visokog suda časti napustili, ali sud je nastavio s radom te je bez nje jednoglasno donio odluku o njezinom izbacivanju iz HDZ-a.

Boras: Njezini su prigovori promašeni

Predsjednik Suda Florijan Boras novinarima je pojasnio da su Kosor i Olujić otišli jer osporavaju legitimitet Suda i njegovih članova.

'Naravno da su takvi prigovori promašeni, jer smo izabrani na općem saboru HDZ-a i dobili smo više glasova nego ona kada nije izabrana za predsjednicu. Nismo našli opravdanima takve prigovore', rekao je Boras.

Obrazložio je kako je Kosor prekršila obveze koje joj propisuje stranački statut tako što se nije pojavljivala na sjednicama Gradskog odbora i Kluba zastupnika, a također je javno iznosila stavove i razmišljanja 'koja su često dovodila u pitanje tijela stranike i njezin ustroj', čime je, prema Borasu, stranci nanesena velika šteta.

'Nakon pokretanja stegovnog postupka, gospođa Kosor je u sličnim nastuplma u medijima dovodila u pitanje legitimitet Suda, govoreći da je to 'nekakav sud'. S druge strane, priprema se za izbore za Europski parlament kao nezavisna zastupnica, otvorila je i svoju internetsku stranicu čime je dala do znanja da svoju budućnost ne vidi u HDZ-u', rekao je još Boras demantirajući Kosoričine navode o 'šlampavosti' Suda i navodnom izostanku poziva njoj osobno da se pojavi na Sudu.

Karamarko: HDZ je u procesu čišćenja

Ubrzo nakon Borasa, pred novinarima se u dobrom raspoloženju pojavio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji na pitanja o stegovnom postupku nije htio odgovarati jer je, kako kaže, postupak još uvijek u tijeku.

Tek je načelno rekao da je 'HDZ u procesu čišćenja'. 'Dolaze mlade snage i to je jako dobro. Pozivam vas da budete s nama kad imamo naše skupove pa ćete vidjeti kako to izgleda, rađa se duh povjerenja u HDZ. Naše je geslo kriminal i korupcija van iz HDZ-a i to smo i napravili. Poštenje i domoljublje se vraća, to je ono što ljudi prepoznaju', rekao je Karamarko.

Postupak pokrenut na zahtjev zagrebačkog stranačkog ogranka

Protiv Kosor je pokrenut stegovni postupak na zahtjev zagrebačkoga gradskog odbora HDZ-a, zbog učestalih javnih istupa u kojima je kritizirala politiku stranačkog vodstva.

Predsjednik suda Tomislav Čuljak već je ranije najavio da će se izuzeti iz postupka, jer u stranci obnaša i funkciju političkog tajnika, pa će peteročlanom sudskom vijeću predsjedavati Florijan Boras.

Protiv Čuljkova sudjelovanja u postupkubila  je i Jadranka Kosor, koja je Čuljka ranije optužila da je 'kvalifikacijama koje je iznio u Saboru i u jednoj televizijskoj emisiji izrekao optužnicu, što kao predsjednik suda ne može'. Njezinu zahtjevu da se postupak vodi pred javnošću nije udovoljeno pa je sjednica bila zatvorena za javnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene