Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visokih 25 stupnjeva

Evo koji je hrvatski grad REKORDAN po TEMPERATURI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoke temperature u zadnjoj dekadi mjeseca listopada u Osijeku ruše stogodišnji prosjek, s 25 stupnjeva u plusu koliko iznosi temperatura danas i predviđa se za sutra.

Prije 25 godina prosječne dnevne temperature u to doba godine uglavnom su bile od 12 do 13 stupnjeva, a tek iznimno 15 do 17, što je također bilo među višim temperaturama.

Po riječima Željka Lazanina, poznatog osječkog i hrvatskog meteorologa, najviša listopadska temperatura izmjerena je u Osijeku 1935. godine i iznosila je plus 30.9 stupnjeva, no to je bilo u prvih pet dana listopada.

Visoke listopadske temperature pogoduju voćarstvu, vinogradarstvu i ubiranju jesenski plodova, kao i jesenskoj sjetvi, ali je problem ako se tijekom jeseni i zime ne skupi dovoljno oborina u tlu, što je pogubno za poljoprivrednu proizvodnju sljedeće godine, izjavio je Lazanin.

>> Kroz tjedan osjetno toplije, ali južina sve do...

Upitan kakvu zimu možemo očekivati s obzirom da se govori o nadolazećoj zimi kao jednoj od najhladnijih u sto godina, odgovorio je da su to globalne prognoze i mogu se odnositi na neke zemlje i dijelove svijeta.

Prognoza je da će u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj zima biti uobičajena, ili čak blaga, te se očekuju manje snježne padaline krajem prosinca i u siječnju mjesecu, kazao je.

Na pitanje bi li Osječani mogli dočekati bijeli Božić, Lazanin je rekao da je to moguće, ali i istaknuo da se velike snježne oborine ne očekuju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene