Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politički analitičar Višeslav Raos kaže da Vlada ne mora automatski pasti zbog razrješenja tri Mostova ministra, jer se još ne zna što će napraviti Most.


Teoretski, Vlada može opstati nakon što je Andrej Plenković odlučio razriješiti tri Mostova ministra, ali ovo je priličan udarac Mostu i u to je teško vjerovati, kaže Višeslav Raos, politički analitičar i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. 

Vezani članci Macron u Zagrebu Zagreb preletjeli Rafalei, Macron razgovarao s majkom vukovarskog heroja, Plenković ga odveo k Rimcu Andrej Plenković i Emmanuel Macron Francuski predsjednik Macron sletio u Hrvatsku: Objavljeni službeni detalji posjeta

Raos naglašava da je interesantno što se sve ovo događa pred lokalne izbore na kojima je koalicija HDZ-a i Mosta također na testu. "Pomalo je čudno što Plenković cijelo vrijeme, otkako je postao šef HDZ-a, a nakon toga i Vlade, inzistira na priči o stabilnosti i svom smirenom pristupu. A istovremeno, ovo je već druga ili treća situacija u kojoj se ponaša suprotno svom smirenom pristupu i tonu", kaže Raos, podsjećajući na dramatično obraćanje javnosti na Badnjak kada je najavio ponovni otkup dionica Ine, nakon čega se zapravo ništa nije dogodilo. 

Raos kaže da je teško vjerovati da je Plenković odluku o smjeni donio ishitreno. "Moguće je da on doista ima neki svoj, da tako kažem, "pakleni plan". Možda će mu ovo sve koristiti, možda uspije u tome da ima čvršću Vladu. Ostvari li se to ispast će doista umješniji političar nego što se to činilo", kaže Raos.

"Moguće je da je Plenković umješniji pregovarač od svog prethodnika Tomislava Karamarka i da će mu poći za rukom složiti alternativnu većinu u Saboru. Moguće je, ali ona bi bila tanka i ta se Vlada sigurno ne bi mogla komotno ponašati", kaže Raos, dodajući da je moguće i da HDZ opet razmišlja o razbijanju Mosta

Raos kaže da Vlada ne mora automatski pasti, jer ona pada tek kad izgubi potporu u Saboru, ali pretpostavka je da će ona izgubiti podršku Mosta, s obzirom da je Plenković razriješio neke od najznačajnijih ljudi te stranke. 

Prijevremeni izbori nikome ne odgovaraju, smatra Raos. "Nisu dobri nama građanima, ali sumnjam da je i oporba oduševljena tom činjenicom bez obzira što sada govore. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju