Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija zaprimila je 1.007 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u njih gotovo 67 posto, izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.


Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje. Provodi se u savjetovalištima koja u iznimnim slučajevima savjetovalište mogu produžiti rok za dodatnih 30 dana ako ocijene da postoji mogućnost sklapanja izvansudskog sporazuma između potrošača i svih njegovih vjerovnika ili ako su potrošač i svi njegovi vjerovnici suglasni da se izvansudski postupak produži.

Vezani članci Petra Ecclestone i James Stunt (Foto: Sutton Motorsport/Press Association/PIXSELL) Bogatašica otkrila nove detalje braka iz pakla: "Većinu dana ležao je nadrogiran i prijetio mi smrću" Mohamed Hadid (Foto: Getty Images) Megapopularnim kćerima je novcem prokrčio put do slave, no sada se doveo na rub bankrota

Nakon isteka roka savjetovalište će potrošaču bez odgode izdati potvrdu o tome da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio.

Potvrda da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio izdaje se također i u slučaju ako neki od vjerovnika nakon objave poziva za sudjelovanje izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku ili pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

Najviše zahtjeva predano je u Zagrebu, a slijede Osijek, Pula, Rijeka i Split.