Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija zaprimila je 1.007 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u njih gotovo 67 posto, izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima.


Izvansudski postupak traje najduže 30 dana od dana sastanka navedenoga u pozivu za sudjelovanje. Provodi se u savjetovalištima koja u iznimnim slučajevima savjetovalište mogu produžiti rok za dodatnih 30 dana ako ocijene da postoji mogućnost sklapanja izvansudskog sporazuma između potrošača i svih njegovih vjerovnika ili ako su potrošač i svi njegovi vjerovnici suglasni da se izvansudski postupak produži.

Vezani članci Lažna nagradna igra Fine (Foto: Fina.hr) Fina izdala važno upozorenje građanima: "Ne nasjedajte i ne otvarajte ove stranice!" Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Stigli novi podaci: Smanjen broj blokiranih Hrvata, ali ima i loših vijesti

Nakon isteka roka savjetovalište će potrošaču bez odgode izdati potvrdu o tome da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio.

Potvrda da pokušaj sklapanja izvansudskog sporazuma nije uspio izdaje se također i u slučaju ako neki od vjerovnika nakon objave poziva za sudjelovanje izjavi da ne želi sudjelovati u izvansudskom postupku ili pokrene ili nastavi postupak radi prisilnog ostvarenja svoje tražbine.

Najviše zahtjeva predano je u Zagrebu, a slijede Osijek, Pula, Rijeka i Split.