Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fina je objavila popis građana koji su od početka godine dosad proglasile osobni bankrot. Riječ je o ukupno 607 osoba čije ukupne obveze iznose preko 266 milijuna kuna.


Podaci o stečaju građana za ovu godinu, odnosno period od početka godine do 12. rujna, koje je objavila Fina, pokazuju da je postupak osobnog bankrota zatražilo 607 osoba. Ukupna dugovanja tih građana iznose 266.901.519 kuna, a najviše prijava osobnog bankrota pristiglo je iz Zagreba.

Vezani članci Opomena pred ovrhu Počinje blokiranje građana? Više od 170.000 prijedloga za ovrhu nakon zastoja zbog korone kreće u realizaciju Vinka Ilak (Foto: Dnevnik.hr) Nekima sramota, a za druge – novi početak: "Nije mi se ovo dogodilo jer sam pretjerano trošila''

Prema tablici koju je objavila Hina, 322 građana Zagreba duguje 645 vjerovnika ukupno 99.354.782 kuna. Prema broju osobnih bankrota, na drugom mjestu je Osijek, gdje 55 građana duguje 229 vjerovnika ukupno 22.572.424 kuna. Na trećem mjestu je Pula u kojoj je 38 građana prijavilo osobni bankrot s ukupnim dugovanjem od 13.397.740 kuna.

Od zanimljivijih podataka iz tablice koju prilažemo u galeriji, valja istaknuti grad Dubrovnik, u kojem je šestero građana prijavilo osobni bankrot, s ukupnim dugom od preko 29 milijuna kuna.

Kao što je već navedeno, ukupan broj prijava osobnog bankrota jest 607 osoba, a ukupan broj vjerovnika koji potražuju svoja sredstva iznosi 2536.

Podsjetimo kako građani mogu pokrenuti osobni bankrot. Potrošač postupak pokreće tako što u poslovnicu Fine preda zahtjev koji se može naći na stranicama Ministarstva pravosuđa. Pravo na pokretanje postupka imaju potrošači koji su u blokadi duže od 90 dana i s dugom većim od 30.000 kuna. Uz zahtjev se prilaže i popis imovine i obveza, dokaz o postojanju stečajnog razloga. Osim zahtjeva piše se plan ispunjenja obveza. 300 kuna stoji predujam za postupak, no može se zatražiti i besplatna pravna pomoć.

Nakon sastavljenog plana ispunjenja obveza i uplate predujma, savjetovalište će poziv za sudjelovanje u postupku stečaja za potrošača i vjerovnika objaviti na internetskim stranicama Fine. Posrednik u Fininom savjetovalištu u razdoblju od jedne do pet godina provjerava financijsko ponašanje dužnika, unovčava i raspodjeljuje imovinu te raspolaže imovinskim pravima u dužnikovo ime.