Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglasilo ga 82 građana

Osobni bankrot u Hrvatskoj: Kad život i imovina prijeđu u ruke stečajnih upravitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ne znamo koliki će porez na nekretnine biti, nadamo se da nećemo bankrotirati zbog njega. Osobni bankrot u Hrvatskoj je u proteklih godinu i pol proglasilo 82 građana. Imovina, plaće i životi tih ljudi u rukama su dvoje stečajnih upravitelja.

Obrtnica. Samohrana majka. Podstanarka. Gospođa Amra Starešina pokrenula je zahtjev za osobni bankrot. I to zbog duga od 13 tisuća kuna koji se zbog kamata abnormalno povećao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro i Zakon Doznajte što znači proglašavanje osobnog bankrota!

"Ne vidim tu neke strahote. Meni je to čisto ok za male ljude. Mislim da bi to pomoglo da se financijski izvučem, jer to je jedan rep od kojeg nigdje ne možete", rekla je Amra.

U godinu i osam mjeseci, po podacima Fine, donesena su 82 rješenja o osobnom bankrotu. Odvjetnica Jandras Crnelić ima nekoliko klijenata, no mnogi su zapeli na sudu.

"Problemi koji se nameću u samom startu su visoke pristojbe koje se kreću od tisuću od 3 tisuće kuna, a koje su zapravo preduvjet da bi se postupak uopće odvijao pred sudom", kazala je odvjetnica Matea Jandras Crnelić.

Život u osobnom bankrotu nije lagan. Za vaš novac brine se posebni povjerenik koji Vam može prodati stan, automobil ili sve što treba kako bi se otplatili dugovi. Ako imate jedinu nekretninu, ona se ne mora prodati. Ali pet godina ne smijete imati ništa u svom vlasništvu.

''Ako nema ništa, ništa se ne uzima, ali bude oslobođena, ako sud tako odredi nakon pet godina, ako se ona pošteno vlada i ponaša - bude oslobođena od obveza koje ima zbog kojih je proglasila bankrot", rekao je Stjepan Rakarec, povjerenik za osobni stečaj.

On je ostao jedan od dva povjerenika koji rade taj posao. Ostali su se ispisali. Među nima je Ivan Rude. "Ispisao sam se zato što sam otkrio u praksi da je to jedan zakon donesen diletantski. To je jedan pravni polufabrikat i mislim da je on daleko od života, daleko od prakse", kaže Rude.

Da se zakon nije proslavio, smatraju i blokirani. Od 330 tisuća blokiranih, zahtjev je predalo samo 0,83 posto građana.

"U svakom slučaju je to diskriminirajući zakon. Netko drugi bi trebao upravljati vašom imovinom, a nisu se dogovorili koji bi to cenzus trebao biti", kaže Antun Rupa iz udruge Blokirani. Osobe koje su proglasile osobni bankrot pred kamere obično ne žele. Njima je cilj jedino - riješiti se svoga duga. Amra u Zakonu ne vidi ništa loše. U svom vlasništvu tako i tako nema ništa. A s ovim se nada da će riješiti životne probleme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene