Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Komore

Patronažne sestre: Rade s prevelikim brojem pacijenata, a posao im je rizičan zbog ugriza pasa, nepostojanja zvona i nesigurnosti u romskim naseljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 57 posto patronažnih sestara u Hrvatskoj smatra da skrbi o prevelikom broju pacijenata, pokazalo je istraživanje Komore medicinskih sestara o zadovoljstvu patronažnih sestara uvjetima rada.

Istraživanje "Uvjeti rada patronažnih medicinskih sestara", u kojem je sudjelovalo 420 od 869 medicinskih patronažnih sestara koliko ih u Hrvatskoj radi, pokazalo je da čak 51 posto sestara u stvarnosti skrbi za više od 5000 pacijenata.

Smatra se da jedna patronažna sestra dnevno može obaviti sedam posjeta pacijentima, što je oko 1800 posjeta godišnje. Broj od 5100 pacijenata, koliko je propisano za jednu patronažnu sestru, znači da bi jednoj sestri trebalo tri godine da samo jednom obiđe svoje pacijente, stoji u priopćenju Komore.

Istraživanje Komore ukazalo je na činjenicu da su patronažne medicinske sestre u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji opterećene više od standarda, jer imaju više od 5100 pacijenata. To predstavlja poseban problem u Zagrebačkoj županiji zbog njezine zemljopisne rasprostranjenosti.

Patronažne sestre su opće zadovoljstvo poslom ocijenile vrlo dobrim, dok su ocjenom dobar ocijenile komunikaciju s nadređenima, protokole i sredstva za rad, sigurnost na radu i zaštitnu opremu te prostor za edukaciju.

Najčešći problemi - opseg posla i broj pacijenata

Najčešći problemi s kojima se sreću su prevelik opseg posla i broj pacijenata, pokrivanje udaljenih zemljopisnih područja te rad na poslovima koji nisu u opisu njihova radnog mjesta.

Što se tiče uvjeta rada, problemi koje su patronažne sestre istaknule su nedostupnost toplog obroka, nedostatak radne odjeće i obuće te pomagala za rad, nedobivanje sestrinskog otpusnog pisma, nepostojanje Pravilnika o odijevanju patronažnih sestara (vrsta i učestalost dobivanja torbi, jakni odjeće i obuće, akreditacija).

Također su navele nepostojanje prostora za rad s grupama u domovima zdravlja i različite rizične situacije na koje nailaze kod ulaska u kuću pacijenta ili u dio naselja gdje pacijenti žive (ugrizi pasa, nepostojanje zvona, nesigurnost u romskim naseljima).

Pročitajte i ovo Varaždin - Koronavirus izmiče kontroli - 2 Situacija eskalirala u mjesec dana Dramatične snimke s intenzivnog odjela bolnice u Varaždinu: "Kada bismo naše brojke preslikali na Hrvatsku, to bi značilo 6000 novooboljelih dnevno"

Pročitajte i ovo Doktori s maskama, ilustracija I oni su samo ljudi Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći"

Iz Komore ističu kako zabrinjava podatak da tri od četiri patronažne sestre smatraju da se njihov rad ne cijeni dovoljno dok njih više od polovice (58 posto) nema pristup potrebnim informacijama. Čak 26 posto patronažnih sestara istaknulo je da nema priznatu stručnu spremu, a 38 posto je nezadovoljno plaćom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene