Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 600 parova u Hrvatskoj želi posvojiti dijete, dok se istovremeno mali broj djece daje na posvajanje, upozorila je danas SDP-ova Gordana Sobol na saborskoj raspravi o prijedlogu potvrđivanja Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem.


'U Hrvatskoj imamo u ovom trenutku 60-ero djece koja imaju kompletne pravne uvjete za posvojenje, međutim nemamo posvajatelja. Nemamo zbog toga što ili je riječ o djeci iz višebrojnih obitelji, pa se ljudi vrlo teško odlučuju da posvoje odjedanput petero ili šestero djece. Ili je riječ o djeci koja imaju određenih zdravstvenih poteškoća', rekla je potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Vezani članci Andrej Plenković u Saboru Prozvani sudac odgovorio Plenkoviću pa reagirao HDZ: "To je novi zlonamjerni spin" Siniša Hajdaš Dončić Hajdaš Dončić: "Proračun se bazira na PDV-u i to je velika opasnost. Ovisimo u suncu, moru i pijesku kao nacija"

Rekla je kako će potvrđivanjem Konvencije međunarodno posvojenje biti moguće pod jasnim pravilima igre. Prisjećajući se nedavnog slučaja pokušaja zarade na ljudima koji su htjeli posvojiti djecu iz Konga Opačić je izrazila nadu da će takve stići pravedna kazna.

Iako su saborski klubovi podržali Konvenciju o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, vladajući su upozorili na dugogodišnju nesređenu pravnu situaciju vezanu za posvajanju djece u Hrvatskoj.

>> Sud će odlučiti umjesto roditelja koji ne daju dijete na posvajanje

Sobol je u tom smislu ustvrdila kako su nedavno konačno sređeni popisi posvajatelja te utvrđen status djece za posvajanje, a HDZ-ova Ana Lovrin je poručila kako vladajući stalno govore o 'nekim izmjenama koje se pripremaju' ali već dvije godine nisu napravili ništa.

'O tome ste trebali govoriti kad ste vi bili na vlasti', odgovorila joj je Sobol. HNS-ovu Sonju Koenig posebno raduje, kako je rekla, najava dokidanja prakse da jedan telefonski poziv u ustanovu znači da roditelj brine o djetetu te je dovoljan razlog da se produljuje mjera čuvanja djeteta u domu.

Konvencija o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem omogućuje jednoobraznost i brži način postupanja u slučajevima međudržavnog posvojenja te istovremeno obvezuje na poštivanje načela koja države ugovornice dogovorno prihvaćaju radi zaštite najboljeg interesa djeteta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju