Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više obiteljskog nasilja

Udarci i uvrede bili su njezina svakodnevica više od 30 godina: "Jednog sam dana rekla – ne, više ne!"

Žrtva obiteljskog nasilja (Foto: Dnevnik.hr)
Žrtva obiteljskog nasilja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna Bedeković (Foto: Dnevnik.hr) Vesna Bedeković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Žrtva obiteljskog nasilja (Foto: Dnevnik.hr) Žrtva obiteljskog nasilja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sugovornica - psihologinja (Foto: Dnevnik.hr) Sugovornica - psihologinja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pritvaranje nasilnika (Foto: Dnevnik.hr) Pritvaranje nasilnika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Vedrana Šimundžija Nikolić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Unatoč poražavajućim brojkama, još uvijek svaka županija nema svoju sigurnu kuću i nasilje se najčešće tretira kao prekršaj koji završi novčanom kaznom.

Trpjela je udarce, uvrede i omalovažavanje više od 30 godina. Žrtva obiteljskog nasilja opisala nam je horor kroz koji je prolazila. „Ja sam bila kao onaj mišić što izlazi iz rupice, nikad nisam ništa smjela reći. Kad sam se suprotstavila, bio je grozan, uvijek me vrijeđaoOnda sam rekla – ne, više ne! Idem ga prijaviti policiji.“

Pročitajte i ovo Taylor Swift - 4 Važno upozorenje Postala je žrtva zbog svoje iznimne popularnosti, ali problem je puno dublji: Na meti su posebno žene i djeca Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom"

Prvi ga je put prijavila policiji prije nekoliko godina. No uskoro se nasilje nastavilo. „Oni su u Centru rekli: 'Pokušajte razdvojiti kuću.' A mi živimo u istoj kući, što ta zabrana približavanja i novčana kazna znači. Zakon je preblag za njih“, dalje objašnjava svoju bezizlaznu situaciju naša sugovornica.

Svaki četvrti nasilnik ponovi djelo. Ženama koje trpe nasilje na raspolaganju su sigurne kuće u kojima mogu ostati i do godine dana.

„Svakako je to velik korak i velika hrabrost da nakon toliko godina odluče ostaviti sve, svoje bližnje i svoju kuću i sve što su stekle da imaju svoj mir“, kaže nam psihologinja s kojom smo razgovarali.

Sada mir ne mogu naći u svakom dijelu Hrvatske,  no to bi se trebalo mijenjati. Šest županija koje još nemaju sigurnu kuću, dobit će je.

Vesna Bedeković, ministrica socijalne politike, izjavila je da će kao privremeno rješenje osigurati prostor i opremiti ga do kraja 2019.godine. „U međuvremenu, što se tiče stalnog rješenja, prijavit ćemo se na fondove Europske unije“, dodala je.

Policija sve češće teže oblike nasilja tretira kao kazneno djelo, pa ih je ove godine zabilježeno 639. No i dalje je više prekršaja, njih 4478. Ukupno broj prijava raste, a policija kaže da je to zato što se žene na to češće odvažuju.

Od 1. siječnja sljedeće godine počinitelje očekuju strože kazne. Pomoćnica Ministra pravosuđa Vedrana Šimunđa Nikolić tvrdi da je razlog tomu da država „ne dopusti uopće mogućnost da takav nasilnik i drugi i treći put bude prekršajno procesuiran, već da to bude u ozbiljnijem kaznenom postupku“.

Osnažit će se mjere opreza te ubrzati procesi i sankcije kako bi se izbjegli najcrnji scenariji. Ove godine u obiteljskom nasilju ubijene su četiri žene.

Za kraj prenosimo tek poruku jedne od žrtava nasilja. „Preporučila bih svim ženama da odmah prijavljuju nasilje, da se maknu, da ne trpe nasilje kao što sam ja trpila. Ne moraju to..."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene