Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeća za obranu na sjednici u utorak naznačilo je potrebu održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, posebice u modernizaciji radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Hrvatske, te neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tijekom 2015. godine.


Vijeće za obranu naglasilo je potrebu zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Hrvatske, priopćeno je nakon sjednice.

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Milanović bocnuo Grabar-Kitarović na Facebooku: "Prije 107 dana objavio sam kandidaturu za predsjednika. (pauza za pljesak)" Zoran Milanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Zoran Milanović: ''Veća je vijest da je sutra srijeda nego da će se Predsjednica kandidirati''

"U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tijekom 2015. godine", ističe se u priopćenju.

Loša kava ili ...? Zašto se premijer mrštio u društvu Grabar Kitarović?

"Sa ciljem sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Vlade.

Sjednica Vijeća za obranu održana je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske, a zajednički su je sazvali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović.

Nazočili su joj svi članovi Vijeća za obranu, a uvodna stručna izlaganja su održali ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić.

I ministar financija Boris Lalovac potvrdio je novinarima kako se na Vijeću govorilo o potrebi da proračun za obranu bude stabilan. "Nadam se u daljnjim fiskalnim uštedama Ministarstva obrane, a imamo obavezu i prema NATO savezu, da se proračun toga ministarstva neće dirati", kazao je Lalovac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook