Dragan Čović i Milan Bandić (Foto: Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL)
Dragan Čović i Milan Bandić (Foto: Boris Sčitar/Večernji list/PIXSELL) Foto: Boris S?itar/Ve?ernji list/PIXSELL

Vijeće FFZG-a u objavi na Facebooku poručilo je da se oštro protivi samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterij za dodjeljivanje počasti.


Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) protivi se postupku dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću, a od uprave Sveučilišta traže obustavu postupka, objavljeno je na njihovoj mrežnoj stranici.

Vezani članci Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću (Sanjin Strukic/PIXSELL) Nezadovoljni zbog počasnog doktorata Bandiću: Studentski zbor zagrebačkog Filozofskog fakulteta zatražio sazivanje sjednice Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Muzička akademija ne želi doktora Bandića, neće podržati prijedlog da mu se dodijeli počasni doktorat

"Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protivi se ovom postupku, kao i ranijoj dodjeli počasnog doktorata Draganu Čoviću. Smatramo da dodjeljivanje počasti moćnim političarima, osobito onima osumnjičenima za protuzakonitosti, ozbiljno ugrožava temeljne akademske vrijednosti slobode, autonomije i društvene odgovornosti, kao i ugled Sveučilišta u Zagrebu", stoji u objavi na Facebook stranici Filozofskog fakulteta.

Dodaju da se oštro protive samoj ideji da raspolaganje novcem poreznih obveznika bude kriterij za dodjeljivanje počasti.

"Upozoravamo da takve odluke krše članak 76. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da se počasni doktorat može dodijeliti samo osobi iznimnog ugleda, kao i osobi koja je svojim radom pridonijela iznimnom napretku Sveučilišta, hrvatske znanosti ili kulture", napisali su.

Vijeće FFZG-a od uprave Sveučilišta zatražilo je da se postupak dodjele doktorata Milanu Bandiću obustavi te su pozvali ostale sastavnice Sveučilišta da podrže njihov zahtjev. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju