Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vidović: Ne pripadam nikakvoj frakciji u SDP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne pripadam nikakvom klanu ni frakciji u SDP-u i ne želim da me se u njih svrstava, u kampanju idem sam, izjavio je danas SDP-ovac Davorko Vidović, rekavši kako se za predsjednika stranke kandidirao zbog obveze i odgovornosti prema stranačkom članstvu koje je to od njega zatražilo.

"Ne artikuliram ja interese bilo kakvih nezadovoljnika, kojih u SDP-u ima, ali su ta nezadovoljstva različita", rekao je Vidović na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O izmjenama obiteljskog zakona Saborski zastupnici slijede akciju Dnevnika Nove TV 'Želimo znati' Slika nije dostupna U Komiži Posljednji ispračaj: Ivica Vidović pokopan je u Komiži

Motiv njegove kandidature, kazao je, leži u činjenici da je u zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno razgovarao sa SDP-ovcima na terenu koji su ga zatražili da se kandidira za predsjednika, a na kandidaturu se odlučio i jer je jedan od utemeljitelja stranke te aktivni sudionik procesa jačanja SDP-a.

Upitan kakvo bi mjesto u stranci, postane li predsjednik, povjerio aktualnom čelniku SDP-a Zoranu Milanoviću, Vidović je odgovorio da o Milanoviću ima dobro mišljenje, da je hrabar čovjek koji je u za SDP teškom razdoblju prihvatio odgovornost za vođenje stranke. "U godinu dana prisilno brzog sazrijevanja puno je naučio i mislim da će i ubuduće imati važno mjesto u stranci", poručio je.

Kao prvu točku svog programa Vidović je naveo snaženje SDP-ova tima i projekata koji, kaže, nikada nisu bili kvalitetnije koncipirani nego pred državne izbore, a sada je "došlo vrijeme da se s njih obriše prašina i vratimo ih u fokus naših aktivnosti".

Druga točka je jačanje stranačkih organizacija, jer je, kaže, žalosno da SDP kao druga po snazi stranka u državi nije organizacijski pokrila cijelu Hrvatsku. "SDP mora dodatno učiti slušati ljude, biti dio zajednice i ukorijenjen u svakoj sredini", poručio je Vidović.

Naglasio je da SDP mora raditi na vraćanju svojih političkih sadržaja, odmaknuti se od "estradizacije političke scene", odnosno manje voditi računa o dojmu i kako pridobiti glasove, a više o sadržaju i rješenjima za probleme građana. "U politički diskurs moramo vratiti teme koje život znače, ne nadmetanja pojedinaca i stranačkih čelnika, nego nadmetanja konkretnim rješenjima za goruća društvena pitanja", rekao je Vidović.

Kao četvrtu točku svoga programa naveo je profiliranje SDP-a kao stranke koja svojom inicijativom i proaktivnošću predstavlja jedinu istinsku alternativnu HDZ-u. "Ja tu alternativu ne vidim kao puko kritiziranje i reakcije na ono što HDZ radi, nego kao proaktivniji pristup kojim nudimo vlastita rješenja", kazao je.

Svoju snagu i zajedništvo, istaknuo je Vidović, SDP mora pokazati na lokalnim izborima iduće godine, za njih se dobro pripremiti, te ojačati oslabljeni koalicijski potencijal. "Bojim se situacije u koju smo došli, da smo oslabili naš koalicijski potencijal. Snažno zagovaram suradnju kao princip i načelo djelovanja", rekao je Vidović.

Dodao je da SDP ne smije ići u koalicije po svaku cijenu, da se treba okrenuti i saveznicima iz nevladinih udruga i sindikata, ne samo strankama, pogrešnim ocijenivši koaliranje HSP-om u Osijeku. "To je kompromitirajuća politika za SDP jer ta koalicija za nas nije prihvatljiva", poručio je Vidović, istaknuvši da stranke desnice, poput HSP-a, HDSSB-a i HDZ-a, za SDP ne bi smjele biti prihvatljivi koalicijski partneri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene