Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Remorker

Odgođeno podizanje optužnice protiv Nadana Vidoševića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji Nadana Vidoševića smatraju da je u pretresu njegove kuće sudjelovala osoba koja nije ovlaštena i da je iznosila dokumentaciju koje sad nema u spisu.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda uvažilo je žalbu obrane Nadana Vidoševića, bivšeg šefa HGK, te je odgodilo odluku o potvrdi optužnice za aferu Remorker, javlja reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak koji prati razvoj događaja oko afere Remorker.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vesna Rodić i privatne Vidoševićeve račune naplaćivala Komori Slika nije dostupna Nastavak suđenja Vidošević tvrdi da od Komeričkog nije tražio pranje novca

Vrhovni sud tako će ponovno odlučivati o zakonitosti dokaza u dijelu afere Remorker u kojoj je glavni osumnjičeni Vidošević. On je najavio da će se Vrhovnom sudu žaliti zbog navodnih nezakonitosti pri pretresu njegova doma, ali i službenih prostorija u HGK.

"Ne radi se o nekim dokumentima nego o više registratora dokumenata koji su otuđeni od strane pripadnika represivnog aparata... I ono što je važnije, da se ne bi stekao dojam kako je ovo pokušaj izigravanja igrom pravnim smicalicama, u samom meritumu predmeta su brutalne povrede građanskih prava, europskih konvencija, negiranje Hrvatske kao države vladavine prava. Ja se nadam da će se čast i ugled braniti jedino pred sudovima gdje je jedino pravo mjesto za to i uvjeren sam da ćemo uspjeti", izjavio je Vidošević ispred suda na Zrinjevcu.

"Na današnjoj sjednici optužnog vijeća sud je odbio prijedlog obrane da se iz spisa izbace dokazi koje su oni ocijenili kao nezakonite. Obrana ima pravo žalbe, spis će se dostaviti Vrhovnom sudu i iz tog razloga danas nije donesena odluka niti je razmatrano potvrđivanje optužnice", izjavila je Uskokova tužiteljica Petra Parlov.

Dvojica optuženih u ovoj aferi, Davor Komerički i Igor Premilovac, su se nagodili - Komerički godinu dana zatvora u zamjenu za rad za opće dobro, a Premilovac je dobio uvjetnu kaznu.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak prati zbivanja na zagrebačkom Županijskom sudu. Obrana bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i na početku nove sjednice optužnog vijeća uložila je prigovor na zakonitost dokaza vezanih uz pretragu njegove kuće prije uhićenja u akciji Remorker, a sudska će odluka biti objavljena u 13 sati.

Odvjetnici, kako se doznaje, tvrde da je u pretrazi Vidoševiće kuće sudjelovala osoba koja je nezakonito iznijela neke dokaze.

Zagrebački Županijski sud u petak je ponovno trebao raspravljati o osnovanosti optužnice protiv Vidoševića nakon što je četvero njegovih suoptuženika 25. studenoga prošle godine priznalo nedjela pa su nakon nagodbe s Uskokom osuđeni na rad za opće dobro ili uvjetne kazne.

Vidošević je u pratnji odvjetnika na sud došao dvadesetak minuta prije početka ročišta zakazanoga za 9 sati. No, s obzirom da je obrana i na početku današnjeg ročišta uložila prigovor odluka o osnovanosti optužnici najvjerojatnije će biti donesena naknadno. Naime, bez obzira što sud zaključi o zahtjevu obrane, konačnu riječ i tom slučaju ima Vrhovni sud.

Optužno vijeće suca Siniše Pleše optužnicu, u konačnici, može potvrditi, odbaciti ili vratiti Uskoku na doradu.

Nakon priznanja njegovih suoptuženika Vidošević je na prvoj sjednici optužnog vijeća u studenome zatražio da se kao nezakoniti izdvoje iskazi četrvorke koja je priznala i nagodila se s tužiteljstvom. Optužno je vijeće to odbilo pa se obrana žalila Vrhovnom sudu koji je potvrdio raniju sudsku odluku.

Podsjetimo, optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna.

Tužiteljstvo se pritom, kako je ranije istaknulo, vodilo mišljenjem knjigovodstveno-financijskog vještaka koji je utvrdio da između Vidoševićevih zakonitih prihoda i imovine postoji znatan nesrazmjer. Predložili su i da mu se oduzme dio umjetničke zbirke, koja je prema procjenama stručnjaka, među najvrijednijma u Hrvatskoj.

Vidoševića se tereti da je godinama potkradao Komoru koju je s još osam osoba navodno oštetio za najmanje 36 milijuna kuna. Uskok je Vidoševića pritom označio kao organizatora skupine koja je, među ostalim, odgovorna za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Afera otkrivena u listopadu 2013.

Nakon izbijanja afere Remorker, sredinom listopada 2013. u kojoj je prva uhićena njegova najbliža suradnica i šefica kabineta Zdenka Peternel, Vidošević je kazao da je neugodno iznenađen tim slučajem, a na pitanje je li moguće da ništa nije znao, kazao da je sve moguće pa i da "muž zadnji dozna".

Kada je 12. travnja 2014. pet mjeseci nakon uhićenja u akciji Remorker pušten iz istražnog zatvora u Remetincu Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti obitelj i prijatelje. Nije želio komentirati optužbe protiv njega ističući da je sud jedino mjesto gdje se može braniti čast i ugled.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine. "To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti", rekao je tada Vidošević.

Je li milijun kuna iz afere Remorker završilo u HNS-u? Čačić: Pokušava me se diskreditirati

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je jedan od optuženika, Igor Premilovac, priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi seže u Hrvatske autoceste (HAC), koje su se također našle pod Uskokovim istragom, što je rezultirala optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete te njegovih najbližih suradnika iz ministarstva i HAC-a.

Istraga više puta proširivana

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

U jednom od proširenja Vidošević, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, osumnjičen je da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna. U tom slučaju Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić, koje se brane sa slobode. (A.J. / I.D./Hina)

Ključni akteri afere Remorker - vlasnik istoimene češke tvrtke Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku su kaznu od godinu dana pretvorili u rad za opće dobro.Premilovac osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 milijuna kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca kojega je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz rok kušnje od četiri godine, nakon priznanja osuđena je vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to je osuđena i na 50 tisuća kuna kazne, te povrat 750 tisuća kuna tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima.Vidošević je tada kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu.Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene