Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera remorker

Nastavljeno suđenje Nadanu Vidoševiću, njegova odvjetnica upozorila na teške uvjete rada na sudu

Nakon popuštanja epidemioloških mjera u utorak je nastavljeno suđenje bivšem čelniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću čija je odvjetnica upozorila na loše uvjete rada Županijskog suda iako su rasprave zbog potresa premještene na Općinski kazneni sud.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Vidošević tvrdi da od Komeričkog nije tražio pranje novca Slika nije dostupna Slučaj Remorker Odgođeno ročište na suđenju Nadanu Vidoševiću

"Vrlo teško će se raditi jer se traži razmak od dva metra. Samo dvije sudnice sa svega nekoliko osoba u njima mogu udovoljiti epidemološkim mjerama. Iako su na raspravi bili samo sudsko vijeće, branitelji i predstavnik oštećenog, dvorana je bila puna, a riječ je o drugoj po veličini dvorani na Općinskom kaznenom sudu", ocijenila je Vidoševićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

 

Dodala je da se zbog obaveznog nošenja maski i razmaka "teško čuje" tijek sudske rasprave i da na raspravi nisu bili prisutni okrivljenici koji su zbog epidemioloških mjera upozoreni da ne moraju dolaziti na sud.

Vještačanje neće biti završeno do ljeta?

Vidoševićeva braniteljica je ocijenila da suđenje bivšem čelniku HGK-a u aferi Remorker neće biti završeno do ljeta jer je financijski vještak Zrinko Ručević na raspravi u utorak dobio rok od 45 dana za dopunsko financijsko-knjigovodstvenog vještačenja i davanje mišljenja.

Iako je izrazila sumnju u osiguravanje tehničkih uvjeta za nastavak suđenja, Sloković je kazala da bi kraju moglo privesti drugo veliko suđenje, ono u slučaju Fimi media, u kojem brani bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

''Dok su ovakve upute na snazi, ne vjerujem da će ih itko zloupotrebljavati. To u koncu ne može ići u nedogled jer ni pandemija neće trajati dovijeka'', kazala je Sloković upitana za mogućnost odugovlačenja sudskih postupaka.

Novo vještačenje s manjom procjenom štete

Dodala je i da sudski rokovi neće biti ugroženi jer više ne postoji relativna već samo apsolutna zastara kaznenog progona. ''Odgoda rasprava od dva do tri mjeseca zasigurno ne ugrožava suđenje'', zaključila je Sloković.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme nesrazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No, novo vještačenje, prema pisanju medija, pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Ključni akteri afere Remorker

Među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene