Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugroženo oko 50% zgrada u centru

VIDEO: Za centar Zagreba potres bi bio koban

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkim stanovima posljednjih dana padaju stropovi i balkoni, ali nije u opasnosti samo novogradnja.

Jači potres, primjerice, bio bi koban i za samu jezgru jer su mnogi vlasnici lokala pregrađivali nosive zidove. No, ni to nije sve. Balkon koji se srušio prije puna dva tjedna još uvijek visi sa zgrade. Stanari žive u strahu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura

Dva tjedna poslije urušeni balkon još uvijek visi sa zgrade. Majka, njezin sin i dvije prijateljice, jedva su izvukli živu glavu nakon što su propali s visine od 6 metara. 'Sjećam se samo da sam se primila čvrsto za stolicu, sve se dogodilo u jednom trenu. Otvorila sam oči i pitala se šta se to događa, gdje se ja to nalazim?', prisjetila se događaja Milica Kuzmanović. 'Sve je krenulo nekako unazad i ja sam se samo primio za ogradu a  onda sam pao na auto i onda dole', dodao je njezin sin Tin.

Nitko ih nije ni nazvao

Ostaci urušenog balkona bit će uklonjeni tek u ponedjeljak, a kad će netko sagraditi novi - nije poznato. 'Pa ja mislim da je glavni krivac izvođač radova, ali nije se udostojio nitko ni nazvati i pitati nas kako smo. Ma sve je to naprosto strašno', dodala je Milica. Protiv investitora i izvođača radova Andrije Rašića još nije podignuta prijava. S misterioznim građevinarom, koji je u Zagrebu izgradio pet zgrada bez uporabne dozvole, policija je razgovarala. Za nastavak obrade čeka se dokumentacija građevinske inspekcije.

Padaju stropovi

No nije to jedini slučaj u Zagrebu. Posljednjih se dana, ruše stropovi. U jednom je novoizgrađenom stanu žbuka pala djevojci na glavu, a ista stvar dogodila se i u privatnom dječjem vrtiću. Srećom, u oba slučaja nitko nije teže ozlijeđen. 'Sve je to zbog želje za brzom gradnjom, za brzom zaradom, za uključivanje u gradnju onih koji nisu ovlašteni', smatra sudski vještak za graditeljstvo Željko Uhlir, inače bivši pročelnik Ureda za upravljanje imovinom.

Ugrožen centar grada

Uz uobičajene razloge upozorava na opasan trend nenadziranog uklanjanja nosivih zidova. Za središte grada, pokazala je neformalna studija, potres bi bio koban. 'Previše je lokala pregrađivano po Ilici i upitna je njihova kvaliteta. Nekakve su procjene, čisto onako neformalne procjene da oko 50 % zgrada je ugroženo', kazao je Uhlir. Zbog malog broja građevinskih inspektora, policije nezainteresirane dok netko ne strada, te sporog državnog odvjetništva - investitori i izvođači bezbrižno i nenadzirano mogu graditi, pregrađivati i prodavati, dok se sve ne sruši.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene