Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Adriana se vratila

VIDEO: Nova snimka sredozemne medvjedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Adriana se vratila. Pliva oko Pule. I nosi nam sreću jer ako je tu, more je čisto, a ribe ima. Doduše, jedna je od još samo 20-ak preostalih sredozemnih medvjedica u našem moru.

Adriana nikad nije ni otišla. Samo je sve rjeđa. Posljednjih dana pliva oko rta Kamenjak kraj Pule. Dvometrašica je teška 150 kilograma. Posljednju godinu viđena je na 15-ak mjesta. Na Jadranu ima još samo oko 20 jedinki. Na cijelom Sredozemlju 400-injak. Pokosio ju je PDV, ili Phocine Distemper Virus, trovali su je kanalizacijom i otpadom, otjerali je turisti, tamanili je ribari, i unatoč zaštićenosti, jer im jede puno ribe i trga mreže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okršaj u šumi Štitila medvjedića: Lovca na divlje svinje napala medvjedica. Lovac preživio, ona nije Slika nije dostupna Ne zna se tko je to učinio Šokantno: Pulska Adriana više puta ranjavana hicima iz sačmarice!

'Ribari koji su znali da je zaštićeno, imali su poseban fond. Onaj tko bi ubio medvjedicu bi platio kaznu, a onda je iz fonda ribara dobivao povrat novca. To je javna tajna, naša sramota', kaže Jasna Antolović iz Udruge Grupa sredozemna medvjedica.

A jedini tuljani toplog mora teško se razmnožavaju. 'Spolni organ izrazito je nerazvijen i mali, te može biti od uvjeta za spolno spajanje i reprodukciju vrste', objašnjava Antolović. Pa je Adriani, tvrde stručnjaci, za opstanak, veličina itekako bitna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene