Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Adriana se vratila. Pliva oko Pule. I nosi nam sreću jer ako je tu, more je čisto, a ribe ima. Doduše, jedna je od još samo 20-ak preostalih sredozemnih medvjedica u našem moru.


Adriana nikad nije ni otišla. Samo je sve rjeđa. Posljednjih dana pliva oko rta Kamenjak kraj Pule. Dvometrašica je teška 150 kilograma. Posljednju godinu viđena je na 15-ak mjesta. Na Jadranu ima još samo oko 20 jedinki. Na cijelom Sredozemlju 400-injak. Pokosio ju je PDV, ili Phocine Distemper Virus, trovali su je kanalizacijom i otpadom, otjerali je turisti, tamanili je ribari, i unatoč zaštićenosti, jer im jede puno ribe i trga mreže.

Vezani članci Napad medvjedice (Foto: Borna Filić/Pixsell) Štitila medvjedića: Lovca na divlje svinje napala medvjedica. Lovac preživio, ona nije Slika nije dostupna Šokantno: Pulska Adriana više puta ranjavana hicima iz sačmarice!

'Ribari koji su znali da je zaštićeno, imali su poseban fond. Onaj tko bi ubio medvjedicu bi platio kaznu, a onda je iz fonda ribara dobivao povrat novca. To je javna tajna, naša sramota', kaže Jasna Antolović iz Udruge Grupa sredozemna medvjedica.

A jedini tuljani toplog mora teško se razmnožavaju. 'Spolni organ izrazito je nerazvijen i mali, te može biti od uvjeta za spolno spajanje i reprodukciju vrste', objašnjava Antolović. Pa je Adriani, tvrde stručnjaci, za opstanak, veličina itekako bitna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju