Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Adriana se vratila. Pliva oko Pule. I nosi nam sreću jer ako je tu, more je čisto, a ribe ima. Doduše, jedna je od još samo 20-ak preostalih sredozemnih medvjedica u našem moru.


Adriana nikad nije ni otišla. Samo je sve rjeđa. Posljednjih dana pliva oko rta Kamenjak kraj Pule. Dvometrašica je teška 150 kilograma. Posljednju godinu viđena je na 15-ak mjesta. Na Jadranu ima još samo oko 20 jedinki. Na cijelom Sredozemlju 400-injak. Pokosio ju je PDV, ili Phocine Distemper Virus, trovali su je kanalizacijom i otpadom, otjerali je turisti, tamanili je ribari, i unatoč zaštićenosti, jer im jede puno ribe i trga mreže.

Vezani članci Medvjedić U kuću im provalili gladni medvjedići, nevjerojatno koliki nered mogu napraviti tri mladunca Medvjedica S medvjedicom nema šale, naučio važnu lekciju kad se približio mladuncima

'Ribari koji su znali da je zaštićeno, imali su poseban fond. Onaj tko bi ubio medvjedicu bi platio kaznu, a onda je iz fonda ribara dobivao povrat novca. To je javna tajna, naša sramota', kaže Jasna Antolović iz Udruge Grupa sredozemna medvjedica.

A jedini tuljani toplog mora teško se razmnožavaju. 'Spolni organ izrazito je nerazvijen i mali, te može biti od uvjeta za spolno spajanje i reprodukciju vrste', objašnjava Antolović. Pa je Adriani, tvrde stručnjaci, za opstanak, veličina itekako bitna.