Obavijesti Video Pretražite Navigacija
golema psina

VIDEO Ogroman morski pas snimljen kod Pule

Golema psina kod Pule
Golema psina kod Pule Foto: Facebook/Aquarium Pula/Screenshot
Kod Pule je snimljen drugi najveći morski pas na svijetu.

U pulskom akvatoriju jutros je snimljena golema psina, vrsta bezopasnog morskog psa (Cetorhinus maximus). 

Kako su objavili iz Aquariuma Pula, morskog psa je snimila na Valovinama kraj Galebovih stijena dr. sc. Danijela Mioković.

"Golema psina je rijetka, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta, već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus.



Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta, koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom.

Pročitajte i ovo Morski pas Pokušali je spasiti Strašna tragedija: Tinejdžericu u rijeci napao morski pas, na mjestu preminula

Golema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju", poručili su iz Aquariuma Pula. 

Golema psina drugi je najveći morski pas na svijetu, iza kitopsine. Obično naraste oko osam metara, iako su zabilježeni i puno veći primjerci. 

Koje sve vrste morskih pasa dolaze u Jadran, pogledajte u našoj galeriji. 

Aktualno VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte morske pse u Jadranu, dvije vrste napadaju ljude Morski pas Morski pas Foto: Getty Images Kostelj. U Jadranu je česta vrsta, naraste do 120 centimetara. Nalazi se obično u muljevitom dnu. Kostelj. U Jadranu je česta vrsta, naraste do 120 centimetara. Nalazi se obično u muljevitom dnu. Foto: Mark Conlin/Alamy/Guliver Images Kučak. U Jadranskom moru se dosta rijetko pojavljuje. Naraste do 4 metra, prepozatljiv po zastrašujućem zubalu. Zabilježeni su napadi na ljude. Kučak. U Jadranskom moru se dosta rijetko pojavljuje. Naraste do 4 metra, prepozatljiv po zastrašujućem zubalu. Zabilježeni su napadi na ljude. Foto: Guliver Images Mačka mrkulja naraste do dužine oko 160 cm. Česta je u Jadranu, najzastupljenija u srednjem dijelu. Živi u dubinama. Mačka mrkulja naraste do dužine oko 160 cm. Česta je u Jadranu, najzastupljenija u srednjem dijelu. Živi u dubinama. Foto: Frank Hecker/Alamy/Guliver Mačka bljedica je čest stanovnik Jadrana. Naraste do jedan metar, a živi na dubinama 100 do 200 metara Mačka bljedica je čest stanovnik Jadrana. Naraste do jedan metar, a živi na dubinama 100 do 200 metara Foto: Getty Images +4 Morski pas lisica. Naraste do čak 6 metara, ali nije opasan za ljude. U Jadranu je česta vrsta. Hrvatska VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte morske pse u Jadranu, dvije vrste napadaju ljude 1/10 >>

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene