Golema psina kod Pule
Golema psina kod Pule Foto: Facebook/Aquarium Pula/Screenshot

Kod Pule je snimljen drugi najveći morski pas na svijetu.


U pulskom akvatoriju jutros je snimljena golema psina, vrsta bezopasnog morskog psa (Cetorhinus maximus). 

Kako su objavili iz Aquariuma Pula, morskog psa je snimila na Valovinama kraj Galebovih stijena dr. sc. Danijela Mioković.

"Golema psina je rijetka, ali stalno prisutna vrsta u istočnom Jadranu, ponajviše u vrlo produktivnom sjevernom Jadranu. Hrani se isključivo planktonskim organizmima. Istraživanja su pokazala da na njihovu povećanu pojavu ne utječu izravno promjene temperature i saliniteta, već prisutnost sićušnih račića, kopepoda, posebice Calanus helgolandicus.Obitava uz obalu, ali i u otvorenom moru borealnih (hladnih) do toplih te umjerenih voda svih mora i oceana. Izrazito je sezonska vrsta, koja u jesen nestaje, a zimi ih se rijetko viđa. Jedno od objašnjenja je da migrira u duboke vode kako bi ili hibernirali ili se i dalje hranili dubokomorskim zooplanktonom.

Morski pas Strašna tragedija: Tinejdžericu u rijeci napao morski pas, na mjestu preminula

Golema psina strogo je zaštićena vrsta te apeliramo na sve ribare i brodice da je ne uznemiravaju", poručili su iz Aquariuma Pula. 

Golema psina drugi je najveći morski pas na svijetu, iza kitopsine. Obično naraste oko osam metara, iako su zabilježeni i puno veći primjerci. 

Koje sve vrste morskih pasa dolaze u Jadran, pogledajte u našoj galeriji. 

VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte morske pse u Jadranu, dvije vrste napadaju ljude Morski pas Kostelj. U Jadranu je česta vrsta, naraste do 120 centimetara. Nalazi se obično u muljevitom dnu. Kučak. U Jadranskom moru se dosta rijetko pojavljuje. Naraste do 4 metra, prepozatljiv po zastrašujućem zubalu. Zabilježeni su napadi na ljude. +6 Mačka mrkulja naraste do dužine oko 160 cm. Česta je u Jadranu, najzastupljenija u srednjem dijelu. Živi u dubinama.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju