Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajanstvene prostorije

Predstavljene snimke splitskog podzemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se prije dva mjeseca u splitskom naselju Manuš šokantno odronila zemlja i pod asfaltnim parkiralištem osvanuli nepoznati podzemni tuneli puni vode, još se očekuje početak sanacije. Speleolozi su danas gradskim službama predstavili video snimke i karte iz podzemlja.

Speleolozi iz kluba 'Špiljar' detaljno su obišli tajanstvene podzemne prostorije i vodom napunjene hodnike otkrivene u utrobi zemlje pod naseljom Manuš. Gore gradske višekatnice, dolje scenografija iz filma Indijana Jones. Betonski stalaktiti vise sa stropa. Sve je posnimljeno kamerama, izrađene su karte. Iako stanari zgrade pred kojom se otvorila zemlja nerado izlaze pred kamere, naravno da ih sve ovo vrijeme zanima može li se na Manušu odroniti tlo pod njihovim stanovima i ponoviti Kupska ulica.

>> Spilja ili sklonište za Njemce iz Drugog svjetskog rata 

>> Pronađena podzemna spilja i kanali

U gradu obećavaju da će što prije angažirati stručnjake da ispitaju statiku tla i odluče bi li sve trebalo urušiti i zatrpati ili ipak sanirati izvana. Niz je polemika oko toga kada je i kako podzemlje nastalo. Mnogi se sjećaju da su se kao djeca igrali u podzemnim hodnicima Manuša. Poslije je preko izgrađeno školsko igralište sa tribinama. Jedni podsjećaju da je tu nekada bio tupinolom i tekao potok. Drugi ističu da su Njemci 40-tih tajno kopali podzemno sklonište, a evo i svjedočenja da se tek 50-tih godina gradilo sklonište. Dok se konačna riječ stručnjaka čeka, okolno stanovništvo još uvijek ne zna kada će se i gdje podzemlje opet otvoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene